Русия: САЩ се бият за икономически активи в Сирия

 

Руското министерство на отбраната заяви, че истинската цел на САЩ в Сирия не е борбата срещу „Ислямска държава“, а завладяването на „икономически активи“ на страната, предаде Reuters.

Министерството изложи своята версия за въздушния удар, за който вчера съобщи Вашингтон, нанесен от водената от САЩ международна коалиция с хеликоптери срещу сирийски правителствени сили край бившия нефтопреработвателен завод Ел Исба, на 17 км югоизточно от Салхиях.

Според руското военно министерство причина за инцидента е, че сирийските сили предприели акция, без да я съгласуват действията си с руското командване. Руски военни в този район на провинция Дейр аз Зур няма, подчертава ведомството.

След разговори между руското командване в авиобазата „Хмеймим“ по установените канали с представители на щаба на международната коалиция, американската страна заявила, че заводът се намира под контрола на сирийските демократични сили и военнослужещи на САЩ.

Според руското министерство инцидентът „за пореден път демонстрира, че истинската цел на продължаващото незаконно присъствие на американски сили на територията на Сирия вече не е борбата с международната терористична групировка ИДИЛ, а завземането и задържането под свой контрол на икономически активи, принадлежащи единствено на Сирийската арабска република“.

Преди това редица медии съобщиха, че правителствените сили са се приближили плътно до газовото находище Коноко в провинция Дейр аз Зур, смятано за третото по големина в Сирия. Този район на източния бряг на река Ефрат се намира под контрола на опозиционните Сирийски демократични сили от октомври.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!