Расте рискът от война между Европа и Русия, предупреждават експерти

Ерозирането на споразуменията за контрол над оръжията, дислоцирането на допълнителни оръжия и напрежението около военните учения увеличават риска от непреднамерен въоръжен сблъсък между Европа и Русия.

Това се предупреждава в годишния Мюнхенски доклад за сигурността, озаглавен „До ръба – и обратно“, цитиран от „Ройтерс“.

В доклада се отчита растящият натиск върху договорите за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и продължаващите проблеми в областта на сигурността в Източна и Централна Европа.

НАТО уверява, че няма нова въоръжена надпревара с Русия, но настоящата ситуация може да „доведе до допълнително влошаване на сигурността в Европа“, се подчертава в доклад, който официално ще бъде публикуван точно след седмица, когато ще се проведе и Мюнхенската конференция за сигурност.

В доклада се предупреждава, че погрешни действия и недоразумения могат да доведат до непреднамерен военен сблъсък.

Според авторите на изследването конфликтът в Украйна също представлява голяма пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада, подчертавайки, че решение на САЩ да доставят оръжие на Украйна вероятно ще затвърди настоящата безизходица.

В доклада пише още, че държавите в Източна Европа се намират в „спорна среда със сигурността“, приклещени между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга, което се случва в момент, когато Източното партньорство на ЕС е „изгубило импулс“ и има малък шанс други страни членки да се присъединят към НАТО в близко бъдеще.

Около 500 висши правителствени служители и военни лидери от Европа, Африка, САЩ, Русия и Персийския залив ще обсъдят предизвикателствата пред сигурността на ежегодното събитие в Мюнхен, което ще се проведе от 16 до 18 февруари.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!