Начало » Общност » Варненски лекар: Грипът може да доведе и до инсулт

Варненски лекар: Грипът може да доведе и до инсулт

Грипът може да доведе до тежки усложнения като мозъчни удари, предупреди в ефира на Дарик началникът на клиниката по съдова хирургия във варненската болница „Св. Марина” проф. д-р Веселин Петров. Той посочи наследствеността като рисков фактор за сърдечни и съдови заболявания. Други такива са тютюнопушенето, заседналия начин на живот, стресът, недоспиването и вредната храна.

„Съвременните хора правят всичко възможно да увеличат заболяванията си”, коментира специалистът. Той препоръчва редовната употреба на аспирин като медикамент, който разрежда кръвта и профилактира образуването на съсиреци и тромбове.

По отношение употребата на алкохол проф. Петров смята, че всеки може да консумира толкова, колкото му понася, за да се чувства добре. Той е обаче категорично против тютюнопушеното и изтъкна, че цигарите съдържат 3-4 хиляди вида отрови.

В клиниката по съдова хирургия работят по въвеждането на нов метод за поставяне на стент графт при аневризма на абдоминална аорта. Операцията се поема от Здравната каса, но пациентите трябва сами да заплатят импланта, който струва около 25 хил. лева.

Клиниката и Медицинският университет във Варна участват в проучване на Оксфордския университет, което ще обхване 3600 в целия свят.

Скоро във варненския Медицински университет ще бъде създадена и Катедра по съдова хирургия, съобщи още проф. Петров, който е и преподавател във висшето учебно заведение.

Източник: Дарик

 
banner
banner
Budnavarna