Начало » Общност » Коледари станаха полазници в Община Варна

Коледари станаха полазници в Община Варна

На Игнажден, когато по стара традиция е важно добри хора да влязат в дома ти, коледари огласиха с песни и наричания за здраве и благополучие община Варна. Народният обичай изпълниха малчугани от детска ясла №14 „Звънче, от ДГ №4 „Теменужка“ и ученици от СУ „Елин Пелин“ – с ръководител Тодор Тодоров.

Гостите бяха посрещнати от кмета Иван Портних и председателя на ОбС Тодор Балабанов.

„Събрали сме се събрали, все отбор момци коладници, ни рано ранили, ни късно къснили. Таман сме навреме стигнали. Дълги друми друмували, мътни реки минували, че изцапали бели навуща, бели навуща, черни гимии.  Този стопанин ние го мислехме за лош човек, той се оказа добър човек – ни се дърли, ни се гърли. Че ни дари с добра дара, добра дара – вит превит кравай! На кравая сребро и злато и кръв докато. Тоз кравай, млян, премлян, вит, превит, пред Бога печен – на нас наречен! Колкото зрънца има в него – толкова здраве и берект в тази къща! А кажете, дружино, таз блага дума – амин!“, благослови станеникът. Кметът Иван Портних ги дари с добра дара  – погача и пара.

„Скъпи коледари – малки и големи, благодаря Ви, че днес, на Игнажден, Вие станахте полазници в община Варна! Благодаря Ви от сърце за усмивките, топлината и коледното настроение, което внесохте тук.  Желая Ви здраве, весели игри на малките, успехи в учението на по-големите и много подаръци под елхата. Поздравявам и Вашите родители и учители, които Ви учат да обичате българските обичаи и традиции! На всички пожелавам светли и топли празнични дни!“, заяви кметът.

На тържеството присъстваха Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, родители и учители. На финала представители на двете работодателски организации при училищата дариха кмета с коледен подарък и пожелание за успехи в професионален и личен план.

 
banner
banner
Budnavarna