Начало » Общност » Прощален концерт на Силви Вартан във Варна през пролетта

Прощален концерт на Силви Вартан във Варна през пролетта

Като част от прощалното си турне, Силви Вартан ще изнесе грандиозен концерт във Варна. На 19 април в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта световноизвестната френска певица с подчертан български произход ще си каже емоционално сбогом с българската публика. Този прощален концерт ще е най-грандиозният до момента и ще включи най-популярните и обичани песни от всички албуми на гранддамата на френската естрда от няколко десетилетия до сега.

Силви Вартан израства в България, но следвоенната обстановка и лишенията принуждават семейството й да замине за Франция, когато тя е едва на 7 години. На 17 вече записва първата си песен в Париж, като в рамките само на две години става една от първите рок певици и се превръща в абсолютен идол. Любовта й с легендарния Джони Холидей е паметна и макар че бракът им приключва след 15 години, двамата задълго ще останат „златната двойка“ на Франция. Концертът им през 70-те, когато събират за първи път над 200 000 души публика, е своеобразно историческо музикално събитие, а издадените над 1300 песни и продадените над 40 милиона албума са безспорно доказателство за любовта и признанието на феновете. Стремителният успех на Силви Вартан я събира на една сцена с Жилбер Беко и Бийтълс, а самият Шарл Азнавур пише за нея песента „La plus belle pour aller danser“.

Родната страна остава в сърцето на Силви завинаги и така от българската, унгарската, арменската и италианската жилка, тя твърди, че най-силно усеща влиянието на Балканите в своята емоционалност. Незабравимо за нея и за феновете й ще остане първото й завръщане у нас през 1990 г., когато изпява „Я кажи ми, облаче ле бяло“ – тази песен научава от баща си и не забравя никога. Изключителната енергия и обаятелното благородно излъчване на Вартан са характерни не само за сценичните й изяви, към които се прибавя участието й в шест филма. И извън сцената тя е неуморна – изключително е ангажирана с благотворителна дейност с фондацията си „Силви Вартан за България“

 
banner
banner
Николай Караколев