Начало » Общност » 47% от варненци изложени на шум над граничните стойности

47% от варненци изложени на шум над граничните стойности

47 % от населението на Варна е изложено на шум от автомобилен трафик над граничните стойности. За морската столица се потвърждава тенденцията, характерна и за всички европейски агломерации, основен виновник за шум да е движението по главните пътни артерии и основните булеварди.

Това сочат данните в актуализираната стратегическа карта за шума в околната среда на агломерация Варна. Днес документът беше одобрен от общинските съветници от комисията по опазване и възпроизводство на околната среда, предаде репортер на Moreto.net. Предстои и окончателното му гласуване на сесия на градския парламент.

Картата ще е с период на действие до 2022 година, а на нейна база догодина Общината ще трябва да разработи нов План с мерки за намаляване на шума в рамките на града.

Според данните в стратегическата карта допустимата граница е 55 децибела в жилищни зони и 60 децибела – в централната градска част и местата с интензивен автомобилен трафик. В часовете между 23 вечерта и 7 сутринта граничните стойности в тези зони са съответно 45 и 50 децибела.

От четирите основни източника на шум – автомобилен, железопътен, въздушен и воден, само пътният трафик реално оказва неблагоприятно влияние върху населението. На наднормени нива на шум от автомобили са изложени 52% от жителите на Варна през деня и 44% през нощта. Същевременно данните сочат, че има намаление на шума във високите нива в сравнение с първоначално разработената шумова карта.

През 2017 г. на десетина места в града е отчетен шум около 70 децибела. Най-високи нива са измерени на бул. „Цар Освободител“ №170. Данните сочат, че много шумно е било също на бул. „Христо Смирненски“ №139А, бул. „Владислав Варненчик“ №194 и №142, ул. „Цар Борис III “ №7, бул. „Народни будители“ №3.

На комисията стана ясно също, че след изграждането на новия булевард „Васил Левски“ шумовото замърсяване най-вероятно ще се увеличи предвид очаквания интензивен трафик там. Това обаче трябва да бъде предвидено в бъдещия План с мерки на Общината.

В Стратегическата карта е разписано още, че във времето шумът може да причини стресови и болестни състояния на човешкия организъм. Той трябва да се възприема не по-малко сериозно от другите видове замърсявания, тъй като влиянието му върху човешкото здраве е съизмеримо. Най-разпространеният ефект са състоянията на раздразнителност и умора, нарушение на концентрацията и съня, разстройства в познавателните възприятия у подрастващите, както и сърдечносъдови заболявания при възрастните. Световната здравна организация регистрира все повече доказателства за хипертоничните състояния, причинени от шума.

Източник: Moreto.net

 
banner
banner
Николай Караколев