Начало » Общност » Плащаме по 10 лева за сурвачка с цветна вълна, ошав и пуканки във Варна

Плащаме по 10 лева за сурвачка с цветна вълна, ошав и пуканки във Варна

На цени до около 10 лева се търгуват украсените сурвачки във Варна, по-малко от месец преди настъпването на Новата година. Улични търговци вече предлагат най-различни варианти. Родители, баби и дядовци пък, могат да купят на децата си дори сурвакници по поръчка. По пазарите вече се предлагат и неукрасени клонки дрян. Те се продават на цени от левче до 2,5 лева. Пакетче с ошав струва около левче.

Илка Петрова от години продава на тротоара до пазара на „Чаталджа“. Тя всяка зима украсява шарени сурвачки за най-малките. Смята, че украсената клонка за сурвакане трябва да грее във вълна, обагрена в ярки цветове, да има на върха си кърпичка, както и нанизи от пуканки и сушени плодове. Жената отбелязва, че преди празниците има майки, които търсят да купят най-големите дряновици, за да ги украсят заедно с децата си у дома и после да ги занесат в детската градина.

Именно, защото от училищата и забавачките искат от родителите материали за сурвачки, Илка започнала да продава комплекти с материали. Срещу 2,5 лева в найлоново пликче тя предлага сет от два вида вълна, няколко колачета, цветни конци, вълнени пискюли, сушени ябълки и плодове шипка. Жената предлага и украсени сурвачки на цени от 6 до 10 лева.

На други места, готови малки сурвакници могат да бъдат намерени и по 5 – до 7 лева. Всеки от търговците обаче добавя от себе си елемент към традиционната украса на дряновицата. Така например, някои слагат лица, направени от тесто, други държат на сурвачката да има орехчета, бадемчета и лешници.

Възрастните жени, които продават домашни продукти по пазарите предлагат букетчета от дрян, които според тях, освен като късмети в коледната баница, могат да присъстват на празничната трапеза във вазичка. Те също са на цени до около 1,5 – 2 лева.

Източник: Moreto.net

 
banner
banner
Николай Караколев