Начало » Аксаково » Варненци поставиха началото на новата гора край Варна

Варненци поставиха началото на новата гора край Варна

Нова дъбова гора ще разкраси Варненско в неделя.

На площ от около 20 декара ще бъдат засадени между 5000 и 10 000 жълъда.

Началото на кампанията бе поставено в 10:00 часа.

Мястото е край аксаковското село Генерал Кантарджиево.

Първоначалната идея бе гора от 2000 фиданки да бъде създадена във Варна. Заради липсата на подходящ терен от 7-8 декара идеята е пропаднала. От Общината можели да осигурят терен за засаждане на едва 40 млади дръвчета, разкри Кода, който е турски гражданин, но живее и работи във Варна от 10 години.

Североизточното държавно предприятие, което стопанисва държавните гори на територията на областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, се ангажира да осигури подходящ терен за новата дъбова гора. Създаването й пък е част от инициативата „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“. Последователи на едноименната група във Фейсбук са над 71 000 души.

Инициативата „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“ се развива от 2011 г. Две години по-късно стартира реалното засаждане на дървета и от тогава това е един непрекъснат процес, в който към момента може да се похвали със засадени и подарени над 225 000 нови дървета из цялата страна.

Датата за залесителното събитие във Варненско първоначално бе 12 ноември, но бе преместена за 26 този месец.

Дъбравата, която е на път да се появи край Генерал Кантарджиево, ще е втората нова гора във Варненско за тази година. През март залесителна акция имаше в Аксаково, където около 500 души засадиха 2400 млади дръвчета.

Желаещите да участват трябва само да си носят лопата или друг подходящ инструмент.

Жълъдите ще бъдат осигурени безплатно. На място ще има експерти, които ще помагат за правилното им засаждане. Организаторите са предвидили озвучаване и много танци, което е предпоставка залесителната акция да се превърне в малък празник на открито.

 
banner
banner
Budnavarna