Начало » Общини » Каспичан » Откриха паментна плоча на президента Желю Желев във Веселиново

Откриха паментна плоча на президента Желю Желев във Веселиново

Президентите Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов откриха днес паметна плоча на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Церемонията се състоя пред дома му на улица „Възрожденец“ №2 в село Веселиново.

На церемонията присъстваха дъщерята на Желю Желев Станка Желева, кметовете на Шумен Любомир Христов, на Велики Преслав Александър Горчев и на Смядово Иванка Петрова, много жители на Веселиново.

„Д-р Желев имаше нелека съдба. Прояви куража на инакомислещите, когато други мълчаха, пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха, понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Д-р Желев се водеше от идеи, а не от корист. Той бе убеден европеец, от онова поколение на Хелмут Кол и Франсоа Митеран, за което мирът, солидарността, и единството на континента бяха кауза“, каза в словото си Румен Радев.

„Президентът Желев е един топъл спомен. Един политик, символ на единството, символ на скромност, на човещина, на мъдрост, която бликаше от всяко негово действие. Той успя по най-мирния, по най-добронамерения начин да придвижи страната в най-трудния момент напред. Бяхме големи приятели“, каза президентът Росен Плевнелиев

Източник: Шум.бг

 
banner
banner
Budnavarna