Начало » Общини » Каспичан » Патриотично възраждане с новата Алея на писателите в Двореца на кирилицата (видео)

Патриотично възраждане с новата Алея на писателите в Двореца на кирилицата (видео)

Навръх Деня на будителите бе запален нов патриотичен огън в най- родолюбивия комплекс, този в Плиска- Двора на кирилицата /богата фотогалерия най- долу/. Открита бе Алея на поетите и писатели от държавите, където кирилицата е основата на говора и писането. Началото бе дадено с бюст паметник на поета- революционер и автор на прочувствената елегия „Арменци“ Пейо Яворов. Той е 100 % дарение от „Съюза на арменците в Европа“. Алеята се намира в предверието на изградената наскоро твърдина- музей.

В присъствието на стотици гости от страната и чужбина, бе отслужен тържествен водосвет и ритуал по освещаването на новите обекти. Под монумента пък бе положена пръст от родната къща на Яворов в Чирпан. Следващия бюст паметник ще е на Иван Вазов. Пъстрата патриотична програма днес включваше прочит на статия от 1936 година за Яворов, написана от легендарния военнончалник Гарегин Нъждех- командир на доброволческа арменска рота в Македоно- одринското опълчение и Балканските войни.

„Букет“ от музикални поздрави прозвучаха и от малките дарования от детска група „Звездица“. Поздравителни адреси имаше от министерствата на образованието и културата. Долните две видеа, илюстрират едно към едно цялата програма- без никакъв монтаж. Въпреки стълкновението от хора из комплекса, материалите бяха заснети от наши сътрудници, а включването от Плиска бе директно по uniconbg.com. Следващите две видеа пък са интервюта със създателя и стопанина на Двора на кирилицата и председателя на „Съюза на арменците в Европа“.

 

 

Изводът- има надежда, с културно – исторически комплекси- с туристическа насоченост, като този в пъвопрестолна Плиска. А за да не усетиш със сетивата си това съзидание горе и долу, значи наистина трябва да си безчувствен, като същия този западен свят в началото на 20 век. Припомняме, че в крепостта „Кирилицата“ могат да бъдат видяни и усетени единствени по рода си восъчни фигури на българските владетели от Първата и Втората българска държава. А в старинния параклис „Св. Княз Борис 1“ казват, че молитвите са изключително силни.

Обещаната фотогалерия можете да проследите надолу. На най- горната снимка, вдясно от Карен Алексанян е духовния глава на арменците в България: Негово Високо Преподобие архимандрит Исахак Похосян. Той бе неизменна част от празника днес следобед в Двора на кирилицата.

Г. Георгиев

С. Сергеев

 
banner
banner
Budnavarna