Начало » Общини » Каспичан » Меценат открива паметник на преклонението в Плиска

Меценат открива паметник на преклонението в Плиска

Създателят и стопанин на Двора на кирилицата Карен Алексанян е отредил централно място в патриотичния комплекс на каменните букви в Плиска, за уникален бронзов паметник на историческия закрилник на арменците Пейо Яворов.

Монументът ще бъде напълно готов, поставен на видно място и открит в новата Алея на писателите, навръх 1 ноември- Ден на народните будители.

Бюстът на българския поет и революционер е дарение от Съюза на арменците в България. Автор на скулптурата е Архак Тжикян. Церемонията от 14 часа ще включва водосвет и освещаване, полагане на пръст от родната му къща в Чирпан. Детските дарования от група „Звездица“ ще прочетат творба от 1936 година, посветена на Яворов от генерал Карекин Нъждех. Той е командир на арменската доброволческа рота в Македоно- одринското опълчение и Балканските войни на страната на България.

В присъствието на известни общественици ще бъдат поднесени венци и цветя на всички увековечени вече български будители в комплекса. Това иначе е поредния величествен паметник на Пейо Яворов по родните ширини. Изградени от признателните арменци у нас, на всевъзможни емблематични места в родната татковина. В арменската столица, авторът на разтърсващата елегия „Арменци“ е увековен с училище, паметник и булевард.

Бронзовият паметник ще бъде част от голям художествен ансамбъл включващ 14, вече поставени барелефи на писатели от над 10 народности. Пак в близост до новооткритата твърдина „Кирилица“ към цялостния културно- исторически комплекс, са планирани да се вдигнат над 100 бюста, също на писатели от държави на Кирилския свят.

Дворът на кирилицата се превърна в притегателно място на огромен брой родолюбци от страната и чужбина. Патриотичната концепция постигна и друго значимо- първата българска столица Плиска се върна с гръм и трясък в европейската туристическа карта.

 
banner
banner
Budnavarna