18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, октомври 28, 2024

Социолог: Стабилно мнозинство е възможно, но преговорите ще са тежки

Най-четени

Още публикации

Резултатите до момент от изборния ден сочат, че ще имаме по-скоро 9-партиен парламент. Разбира се, Величие е много на ръба и трябва да се изчака още. Това е вероятно най-фрагментираният парламент от демократичните промени в България. 

Това коментира пред Нова тв социологът от „Тренд“ Евелина Славкова. 

Най-люботно е, че на фона на добрия резултат на Възраждане МЕЧ и Величие са на ръба да влязат, при положение, че и трите партии си делят горе-долу еднакъв електорат. Това е симптоматика за чест протестен автентичен вот към останалите партии. А това има задължаващ характер към основните партии да направят парламент, защото тези малки партии влизат дори и при повишена избирателна активност. Така че тук е по-скоро интересния момент в изборите, коментира тя.

При ДПС-НН и АПС виждаме разделен вот, като по-голямата част от гласовете отиват при ДПС-НН. Тепърва предстои да видим какво се е случило там, посочи тя.

За да се създаде правителство ще трябва партиите да съчетаят и политически, и аритметически подход. Т.е. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще трябва да преговарят. Борисов снощи заяви, че очаква подкрепа от всички. МЕЧ, Величие и Възраждане ги изключвам от коалиция. Трудно ще е да се говори с ДПС – НН и АПС, защото изборят на едното ДПС пред другото има и легитимационен характер, така че тези две партии смятам, че ще бъдат извън преговорния процес или ще се опитат да ги избягват. Смятам, че ГЕРб ще се въздържат от ДПС-ата. Вариант има около БСП, което с новото си ръководство няма срив в резултата. ИТН също може да се добави, коментира тя. 

Ако искат кабинет с продължителен мандат, трябва да търсят коалиция от четири партии, за да е стабилно мнозинството, защото със 121 депутати се управлява трудно, обясни Славкова. 

Предстоят тежки преговори, обобщи тя.  

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации