18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, октомври 28, 2024

„Алфа Рисърч“: ДПС-Пеевски разширява влияние извън турския етнос, АПС остава етноформация

Най-четени

Още публикации

Над 90 на 100 (92%) от избирателите на ГЕРБ-СДС, гласували за партията на Бойко Борисов на изминалите парламентарни избори през юни 2024, остават твърдо ядро и не променят избора си на вота от 27 октомври, показват първите екзитполове на „Алфа Рисърч“.

Любопитното обаче е, че най-голям отлив, макар и само 2%, има към „ДПС-Ново начало“, т.е. към крилото на Делян Пеевски.

Няма отлив на гласоподаватели на ГЕРБ към ПП-ДБ, а по 1 процент има към БСП, „Възраждане“, „Алианс за права и свободи“, ИТН, „Величие“ и МЕЧ.

Къде отиват гласовете на ПП-ДБ?

88% от електората на ПП-ДБ от юни остава на същата позиция и през октомври, според първите екзитполове на „Алфа Рисърч“. Три процента от електората на коалицията обаче е решил да гласува за ГЕРБ-СДС на изборите сега, а 2% – за „Има такъв народ“.

Електоратите на ДПС-Ново начало и на АСП на Доган са абсолютно различни, категорични бяха социолозите в изборната нощ.

Според данните на „Алфа Рисърч“ 28% от електората на Делян Пеевски са българи, 47 на сто са турци, а 28% са от ромски произход.

Едва 15% от хората, гласували за Доган са българи. 71 % са турци, а 15% са от ромски произход, сочи ще електоралната разбивка на „Алфа Рисърч“.

Данните недвусмислено говорят, че ДПС-Ново начало не е етническа формация, категорична бе шефката на „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.

По-малко от 50% от електората на ДПС-Ново начало са хора от турски произход. Пеевски категорично разширява електората извън турския етнос, търси отваряне и сред други структури и други етноси, подчерта и Димитър Ганев от агенция „Тренд“. Има и сериозен ромски вот, допълни той.

Както виждате данните недвусмислено показват, че в регионите, в които има предимно българи мохамедани те са дали вота си за Пеевски. В АПС категорично остава вотът на етническите турци. Затова може да се каже, че АПС се запазва като етническа формация, посочиха още Димитрова и Ганев.

Независимо от очакванията, че вотът на българските мохамедани и етническите турци ще се разпредели и към други формации, засега той остава разпределен предимно между двете партии. Това потвърждава че консолидацията на вота на този етнос се запазва, казаха социолозите.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации