17.3 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, октомври 25, 2024

Вързаха го! Бивш полицай стана жертва на измама с кредити за 90 000 лева

Най-четени

Още публикации

В предаването „Високо напрежение“ на NOVA Татяна Йорданова представи историята на мъж, който е станал жертва на схема за измама на стойност стотици хиляди левове. Според него, той е бил притискан да тегли кредити, които впоследствие предавал на измамниците с обещанието, че ще му бъдат върнати заедно с комисионна. Оказва се, че подобни измами са засегнали десетки души, а сумите достигат милиони левове, които са циркулирали между банкови сметки и ръцете на замесените в схемата.

Схемата, по която действат престъпниците, се базира на убеждаването на жертвите да изтеглят кредити от няколко банки в рамките на ден-два. След като изтеглят сумите, те трябва да ги предадат на организаторите, които уверяват жертвите, че кредитите ще бъдат погасени незабавно и няма риск за тях.

Един от пострадалите, Владимир, бивш полицай, разказва как всичко започнало след обаждане от бивша колежка. Тя го помолила да изтегли кредит, с обяснението, че това ще е „плюс за кредитното му досие“. Владимир бил убеден, че кредитите ще бъдат фиктивни и ще бъдат погасени в същия ден. За съжаление, това се оказало лъжа, а Владимир сега е длъжник на банката със сума от 90 000 лева.

„Продадох всичко – колата, хоби инструментите, всичко с някаква стойност,“ споделя още той. „Това е кошмар, а наивността ми струва толкова много.“

Измамниците използват доверените отношения на жертвите с близки хора и приятели, за да изградят сложната си мрежа. Те представят наивността като шанс за лесни печалби и дори приканват жертвите да теглят повече от един кредит, като уверяват, че всичко е под контрол. В случая с Владимир, дори му е бил предоставен шофьор, който го придружавал от банка до банка, а накрая просто изчезнал заедно с парите.

Друга жертва, Емилия Маринова, разказва как е изтеглила кредит, за да помогне на приятелка, уж нуждаеща се от средства за здравен проблем. Но парите ѝ също изчезват, а „познатият“ ѝ, който я убеждавал, не отговаря на повикванията.

Измамниците залагат на факта, че хората са склонни да се доверят на близки или познати. Те обещават бързо решение на финансови затруднения и създават впечатлението, че се движат в рамките на закона. Същевременно искат дискретност, което е знак за нередност, коментира Владимир.

Много от жертвите не разбират логиката на схемата, но под натиска да помогнат на свои близки се съгласяват. След като изтеглят парите и ги предадат, измамниците изчезват.

Историята на Владимир и Емилия не са единични случаи. От разказите на други пострадали става ясно, че престъпниците действат с помощта на техни „колеги“, които въвеждат нови жертви в схемата. Един от тях, познат като Александър, се опитва да убеди жена, че схемата е печеливша, като първо връща кредит на неин колега, за да покаже, че системата работи. Впоследствие обаче жената се отказва от участие, осъзнавайки възможните последици.

Във всички разкази става ясно, че служителите на банките не актуализират веднага кредитното досие на клиентите, което улеснява организаторите на схемата. Една от жертвите е изтеглила 224 000 лева, които никога няма да получи обратно, докато на сметката ѝ се трупат единствено лихви.

Пострадалите споделят, че парите от кредити, които са изтеглили с надеждата да помогнат на близки или да получат печалба, всъщност ги оставят със сериозни финансови задължения. Единственото, което получават, е задължение за плащания с нарастващи лихви. Много от жертвите са принудени да продадат имущество, за да успеят да покрият част от задълженията си. Но организаторите на измамата продължават да са на свобода, оставяйки след себе си мрежа от опустошени човешки съдби.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации