13.3 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, октомври 24, 2024

Според проучване: Строители, шивачи и готвачи са сред най-търсените кадри в следващите 12 месеца

Най-четени

Още публикации

Българският бизнес ще има нужда от близо 262 хиляди работници и специалисти в следващите 12 месеца, а 59 219 фирми ще наемат нов персонал. Това съобщи Агенцията по заетостта, цитирана от БТА. Данните са резултат от проучването на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в периода май-юли, съвместно с областните комисии по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната. 

Работодателите завяват нужда от 261 926 работници и специалисти през следващите 12 месеца с умения и знания в различни професионални направления, които ще са необходими за ефективната работа на предприятията. Това е близо 9,3 % от заетата в момента работна сила. В сравнение с резултатите от проучванията през 2023 г. се наблюдава леко снижение на заявените потребности от работна сила с 2,6 % или с около 7 хил. работници и специалисти по-малко. Спрямо средните стойности за рекордната по заетост 2019 г., търсенето през 2024 г. е на 82 % от това през 2019 г., посочват от агенцията.

Близо 60 000 фирми ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването преди година –  техният брой е нараснал с 3 919 или със 7,1 %.    

В средата на октомври Агенцията по заетостта съобщи, че равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5,2%. В края на месеца броят на безработните е бил 147 196, което е с 3513 по-малко в сравнение с август.

Според проучването всеки четвърти работодател поставя на първо място личностната и социална компетентност като решаващ фактор за успеха на бизнеса, следвани от езиковата и предприемаческата компетентност, съответно със 17 и 12 % представителност.  За 87 % от бизнеса самоконтролът и дисциплината са най-необходимото  умение, което трябва да притежава персоналът. На второ място по важност работодателите (85 %) поставят уменията за работа в екип и комуникативност.  

Какви специалисти търси бизнесът

Работодателите ще търсят близо 153 000 специалисти с квалификация. Най-търсени професии ще са строители, шивачи, готвачи, оперативни счетоводители, строителни техници и др.

От други близо 59 300 специалисти с правоспособност или с висше образование ще се нуждае българският бизнес. Сред тях най-търсени ще са учители, медицински сестри, шофьори, лекари, машинни инженери, преподаватели, фармацевти и др. Проучването показва, че 49 764 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца.

Намиране на нужните специалисти

Леко нараства делът на работодателите, заявяващи, че ще срещат трудности при намиране на нужните им специалисти и работници – от 63,8 % средно за 2023 г. на 66,7 % през 2024 г. Най-често споменаваната причина за проблеми при осигуряване на персонал е липсата на достатъчна квалификация (образование) на кандидатите – в 43,1 % от случаите.

Предприятията, които смятат, че се налага съкращаване на персонал, са 17 300, при 12 600 през 2023 г., което се явява ръст от 37,3 % на работодателите, принудени да свиват дейността си през следващите 12 месеца. 

Най-голямо търсене на работници и специалисти през следващите 12 месеца се очаква в индустрията – общо 68 249 души или 26,1 % от всички заявени потребности. В търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството ще се търсят 55 308 или 21,1 %, а в държавното управление, образованието, здравеопазването и социалните дейности – 48 710 или 18,6 %. 

Обучението на работното място е най-често предпочитаната форма за решаване на проблемите с недостатъчните умения на търсените от работодателите кадри, споделена от 43,3 % от тях.

Според проучването в близките от три до пет години търсените специалисти с висше образование ще бъдат 226 864 души. Трите най-търсени професионални направления са педагогика, икономика и социални дейности. През следващите от три до пет години българският бизнес ще се нуждае и от 255 864 специалисти със средно образование. Най-необходими ще са специалистите в търговията на едро и дребно, строителството, маркетинг и реклама, счетоводство и данъчно облагане и др.

София-град остава областта, в която ще се очаква да бъдат наемани най-много работници и специалисти – 47 229, което е 18,0 % от всички заявени в страната потребности, следвана от Варна – с 28 944 (11,1 %), и Пловдив – с 23 433 (8,9 %).

В 17 от 28 области заявените потребности от работна сила превишават броя на регистрираните безработни в тези области. Сред тях са Варна, където превишението е близо пет пъти, София-град и Бургас – с превишение четири пъти. Областите, в които няма да се усещат негативните последици от липса на достатъчно свободна работна сила, са Видин, Разград и Търговище.

Проучването на потребностите от работна сила се провежда веднъж годишно, за да се набира и анализира актуална информация относно професиите, компетентностите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри и да се планират мерки за организиране на тяхната професионална подготовка.

Изследването е национално представително върху база от 426 226 активни предприятия в страната с използване на стратифицирана случайна извадка по области и икономически дейности. Нормата на отговоряемост при тазгодишното проучване е изчислена на 37,9% при близо 10 хил. численост на генералната извадка и 4 хил. на целевата. Резултатите, получени чрез използването на представителна (случайна) извадка, са във формата на статистически оценки.

Подробна информация, включително пълните статистически обработени данни, са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации