11.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, октомври 24, 2024

Йорданка Костадинова: С предлаганите мерки ще променим живота на хиляди семейства (видео)

Най-четени

Още публикации

Йорданка Костадинова е втора в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, Народен представител в 47-ото и 48-ото Народно събрание, избран от 8 Добрички многомандатен район, областен управител на област Добрич от 13.07.2023 г. до 08.05.2024, семейна, майка на три деца.

Г-жо Костадинова, една от задачите, които Вие си поставихте и като народен представител, и като областен управител на Добрич, беше разширението на пътя Добрич-Варна. Докъде стигна работата по това той да стане скоростен?

Мое лично удовлетворение е, че с много усилия, заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството успяхме да осигурим в бюджета за 2024 година финансиране за проектирането на пътя Варна-Добрич, което ще е първа стъпка в осъществяването на скоростен път. Очаквам той да подобри многократно свързаността на Добрич. АПИ подготвя обществена поръчка за изработване на разширен идеен проект и Подробен устройствен план за модернизация на пътя в направлението Силистра-Добрич-Варна. Проектът обхваща 120 км и включва разширение на трасето към четирилентов път с по две ленти за движение в посока и обходи на населените места. Срокът за изпълнение е 240 календарни дни. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 8 640 000 лв. Проектирането ще премине през три етапа. Реализирането на проекта е от ключово социално и икономическо значение, тъй като ще се подобрят транспортните характеристики и безопасността на движение. Надявам се проектирането да започне през следващата година.

Вие сте майка на три деца. „За повече родени деца в България“ е Ваша лична кауза. Какво предвиждате да се направи в тази посока в следващото Народно събрание?

Да, „За повече родени деца в България“ е моята лична кауза. Защото всяка жена има правото да изпита щастието да бъде майка, но не на всяка природата е отредила тази възможност. Над 200 000 семейства в България страдат от репродуктивни проблеми. В 49-ото Народно събрание успях да осигуря за майките до 43-годишна възраст 4 опита и до 6000 лева финансиране. В 51-ото Народно събрание ще можем да подпомогнем тези семейства, като продължим моята кауза за повече родени деца в България. За да надградим каузата, е необходимо да обезпечим и онези семейства,  които имат нужда от донорски генетичен материал, което не се покрива от фонда и  е доста по-скъпо. Такива банки в България има, но са рядкост. Направено проучване дали младите жени лиха се отзовали да дарят такъв материал, 7 % споделят, че биха се отзовали, а 37% са положително настроени, стига да знаят за това. Проблемите тук възникват в комуникационната стратегия. Необходима е широка информационна кампания, която да даде ясна представа на жените как биха могли да са полезни една на друга, за да може и тези семейства да сбъднат най-съкровената си мечта – да бъдат родители.  

Донорството на яйцеклетки е възможност да се промени животът на хиляди български семейства. Какво предвиждате в тази насока?

Преди броени дни подписах петицията на фондация „Искам бебе“, с която настояваме държавата да поеме финансирането на ин витро процедури с донорски генетичен материал. Това е поредната стъпка в дългогодишната ми работа за каузата “да се раждат повече българчета”. Вярвам, че държавата трябва да подкрепя семействата с репродуктивни проблеми и да гарантира достъп до качествени медицински услуги, които да сбъднат мечтите на тези семейства. Като народен представител и областен управител активно съм работила за приемането на новата Наредба за репродуктивно здраве, която беше обнародвана през юли 2023 г. Тази наредба поставя нови стандарти в медицинските процедури и защитава правата на пациентите. В същото време, заедно с фондация „Искам бебе“, успяхме да извоюваме увеличение на субсидията за ин витро процедури – от 5000 на 6000 лева, както и осигуряване на допълнителни 2 млн. лв. в бюджета за 2023 г. Тези средства ще помогнат на хиляди семейства по пътя към мечтаното родителство. Непрекъснато съм до фондация „Искам бебе“ във всяка инициатива, защото вярвам в силата на нашата обща мисия.  Всички тези усилия показват, че когато сме обединени, можем да постигнем големи резултати. Ще продължавам да работя неуморно за каузата “да се раждат повече българчета”, защото вярвам, че всяко семейство заслужава шанса да изпита радостта от родителството.

200 хиляди двойки в България не могат да имат деца. Решения съществуват благодарение на репродуктивната медицина. С фондация „Искам бебе“ набелязахме мерки, които ще дадат надежда на много семейства:

– финансиране от Центъра за асистирана репродукция на донорски процедури. Към момента за разлика от инвитро процедурите, донорските са изцяло за сметка на пациентите;

– НЗОК да заплаща за профилактика на репродуктивното здраве на млади мъже и жени. Ранното диагностициране на репродуктивни дефицити дава много възможности, които само няколко години по – късно не са достъпни или са много по – скъпи и времеемки;

– НЗОК да заплаща по направление от лекар специалист АГ изследвания на пациенти с вече констатирани симптоми на репродуктивни дефицити. Това са дейности, които предхождат инвитро процедурите и не се финансират от държавата. Към момента са за сметка на пациентите.

Три конкретни мерки, които ще променят живота на хиляди семейства и на близките им.

Решения има, стига да следваме добрите каузи за българското

Кои са ангажиментите, с които вие, от „Продължаваме промяната – Демократична България“, се ангажирате в следващия парламент?

Ще се погрижим за всички в България, като повишим доходите, подкрепим младите семейства с достъп до качествено здравеопазване, образование, и подкрепа за българския бизнес. Ще сложим край на корупцията по високите етажи, която краде от бъдещето на децата ни. Семействата в родината ни имат нужда от достойни доходи, за да искат да живеят в България, включително подкрепа при закупуване на първо жилище и гъвкава помощ при връщане на работа на майките. Възрастните хора се нуждаят от такива пенсии, които са адекватни на покачващия се стандарт на живот. Растежът на България изисква отлично образование – от училище до университета. Бизнесът има нужда от стабилна и предвидима данъчна политика, таван на цените на тока, подкрепа за закупуване на машини и инвестиции.

В сферата на здравеопазването ние от Продължаваме промяната – Демократична България ще работим за безплатни лекарства с рецепта за деца до 7 години, без доплащания за лекарства и други хронични заболявания, за основни консумативи и изделия по клинични пътеки. Специална грижа ще полагаме за младите майки и новородените, разширен скрининг, профилактика, безплатни изследвания за инвитро и акушерска грижа. Заплатите на медицинските сестри и акушерките трябва да са 80% от средната работна заплата, а тези на лекарите – 125%.

В сферата на образование ние настояваме за 300 лева на година за всички ученици от първи до осми клас, за качествено образование без частни уроци, за стипендии за студенти, които след завършването си работят пет години в България. Ще продължим политиката учителските заплати да са 125% от средната работна заплата, да има фонд за ремонт на университетските общежития, както и фонд за нови детски ясли, детски градини, училища и физкултурни салони.

На 27 октомври гласувайте с бюлетина номер 26 и преференция 105 за 3 избирателен район Варна, ако искате заедно да изградим по-добро бъдеще за нашите деца!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации