9.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

От Варна определиха като неизпълними условията на ЦИК за вота в неделя

Най-четени

Още публикации

Причината е, че на места ще избират и кметове.

Дни преди предсрочните парламентарни избори, вотът в морската ни столица е застрашен от провал. Причината, според районната комисия във Варна, е, че ЦИК е поставила неизпълними условия за секциите, където парламентарните избори съвпадат с частичните местни.

Такава е ситуацията в четири населени места. Във Варна това се отнася за районите „Одесос” и „Приморски”, където ще избират и кметове. Вчера от Централната избирателна комисия обявиха, че са изпратили указания там, където има съвпадение, от Комисиите да осигурят отделни секции за гласуване в отделни помещения, но в същите сгради, където ще се гласува и за нов парламент. От Варна обаче са категорични, че не могат да изпълнят тези условия, тъй като не могат да осигурят още 200 помещения в училищата, където се провеждат изборите. Нямат и възможност да подсигурят, по техни изчисления, още 2000 членове на комисиите.  

Новите условия за гласуване изненадват Районната комисия във Варна само четири дни преди вота.

„Тъй като става въпрос за двата района, които са в центъра на града, училищата са по-стари, на 2-3 етажа, с по-малко стаи, няма как да си осигури двоен брой помещение в тези училища, просто капацитетът е запълнен. Не става въпрос за някакъв инат”, заяви Велин Жеков, председател на РИК-Варна.  

Освен че не разполагат с помещения, ще са необходими и още членове за комисиите. „Не могат да осигурят още 2000 човека в този кратък срок.  Но дори да се осигурят, не може да се обучат”, заяви още Жеков.  

Опасяват се и от съвпадение на номерата на самите секции.

„Ще има две секции с еднакви номера, а пък на различно място. Как точно ще изберем кой вид избор да е в едната и за кой избор да изпратим хората в друга сграда”, пита Жеков.

Така от Комисиите в морската ни столица призовават изборите да протекат като предходните – с гласуване в една секция и за двата вота.

Екип на NOVA потърси ЦИК за коментар, но такъв беше отказан. Темата беше обсъдена на заседанието днес. В отговор на варненския призив Комисията беше категорична – указанията трябва да бъдат изпълнени. А припокриването на членовете на общинската, районната и секционните комисии във Варна определиха като недопустимо.

„80% от състава на РИК се покрива с половината от състава на ОИК. Това също е неправилно. Но да се дублира по този начин секционните избирателни комисии и да се твърди, че няма достатъчно материали, за да се обезпечи работата на двете комисии, така както е по закон, за мен е не само незаконосъобразно действие, но поставя под риск и дава възможност да бъдат оспорени резултатите както от изборите за НС, така и от частичните местни”, заяви Росица Матева, говорител на ЦИК.

Темата за предстоящите избори откри и заседанието на Министерския съвет. Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че правителството е увеличило в пъти мерките срещу купения вот.

„Крайно време е сериала „Игра на избори” да приключи. Хората очакват финалните надписи. Ако видят и надписа „край”, ще е най-добре. Това означава, че всички искаме редовно правителство. Ние като служебно правителство сме се заели да няма съмнения за изкривяване на вота и че има купен вот”, заяви служебният премиер Димитър Главчев.

От Министерския съвет твърдят също, че това ще са най-строго проверяваните избори досега.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации