14 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

Благомир Коцев с важна информация за парите на общината

Най-четени

Още публикации

Стриктната финансова дисциплина на Община Варна от началото на мандата доведе до ръст на приходите от над 6,3 млн. лв. за деветмесечието. Доволен съм от изпълнението и съм дал указания тази положителна тенденция да продължи и да се ограничат всички ненужни разходи, за да опазим публичния интерес.

Това коментира кметът Благомир Коцев по повод отчет на Дирекция „Бюджет и финанси“, предоставен му за изпълнението на бюджета на Варна деветмесечието на 2024 г.

Към 30 септември 2023 г. приходите от местна дейност – данъчни, приходи от собственост, от общински такси, от продажби и концесии, са били 162 190 677 млн. лв. А към 30 септември 2024 г. приходите по същите направления са вече 168 500 842 млн. лв. Това прави над 6,3 млн. лв. повече приходи само на този етап от годината, сочи справката, предоставена на кмета.

Като общо получените приходи – държавни и местни – за деветмесечието на тази година са с над 87 млн. лв. повече в сравнение с предходната, поясни още той, като уточнява, че с тях се покриват заложени по бюджета разходи за училища, градини, инфраструктура, проекти по заеми и др. Това са 64 % изпълнение, които миналата година по това време са били едва 49 %, посочва числата кметът Коцев.

През годината възникнаха разходи, които хората очакваха като напр. рехабилитация на инфраструктура, вкл. и след обилните валежи, пари за ново озеленяване, възстановяване на щетите от пожара в ДКЦ – III, допълнителни разходи на общината за проектите по 100 млн. лв., които държавният бюджет не поема, като напр. възстановяване на ДДС по ремонта на тръбата под Варненското езеро и други проекти, заемообразно финансиране на „Градски транспорт“ ЕАД и др. Тези разходи трябваше да се обезпечат с приходи, разбира се, и аз приветствам строгата финансова дисциплина, налагана от Дирекция „Финанси и бюджет“, която позволи да ги поемем без никакви проблеми. Одитите и спирането на течове са друга част от мерките за стабилност и ръст на общинския бюджет, както и следващите проверки, които от днес съм назначил и предстои да съобщим, каза още Коцев, допълвайки, че общественото одобрение на тези мерки е много високо.

Разходите се правят и според приоритетите, приети от Общинския съвет, както и според заложената приходна част. Има и решения на ОбС за допълнително финансиране, които са удовлетворени. Всяка година през ноември са се давали стандартни указания на дирекциите за строго спазване на финансовата дисциплина и за поемане само на приоритетни разходи, а тази година сме ги предупредили още отсега, защото искам да видя амбициозно изпълнение на първия бюджет на Варна, направен от моя екип и ред във финансите, каза още кметът.

По повод по-рано разпространена информация за финансовото състояние на Община Варна кметът определи данните като неверни внушения, граничещи с базова некомпетентност. Общинската хазна е стабилна, а финансовото състояние на общината е в положителна тенденция на приходите.

Напомняме, че съгласно чл.326 от Наказателния кодекс за разпространение на подвеждаща или недостоверна информация, пораждаща смут сред гражданите се предвижда наказателна отговорност.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации