18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

Д-р Любиша Блажевски: „Докога българският пациент ще доплаща за здравето си?!“

Най-четени

Още публикации

Водачът на кандидат-депутатската листа на „Величие“ в Бургас ортопедът д-р Любиша Блажевски, който е и четвърти в листата във Варна пита: „Докога българският пациент ще доплаща за здравето си?!“

„България е единствената държава в ЕС, в която пациентите доплащат за своето лечение. Трябва да спрем доплащането от страна на пациентите за медицинските консумативи (изделия). Недопустимо е при бюджет на НЗОК над 8 млрд лева да се доплаща от страна на пациентите.

Само около 7% от бюджета е за доболнично лечение, над 70% е за болнично лечение, тоест за клинични пътеки. Задължително трябва да променим статута на областните болници, не трябва да са Търговски дружества, а да се финансират от държавата.

Ужасната среда за работа и заплащането в областните болници на медицинските сестри и лекарите е причина да напускат държавата, а тези, които остават, работят при тежки условия и без подкрепа.

В България има около 340 болници, от които около 110 са частни, на които 90% от прихода идва основно от НЗОК. Ако едно лекарство в областната болница има една цена, в частните е три пъти по-висока. Ако има задължително обществени поръчки за тези лекарства, които се реимбурсират от НЗОК, това няма как да се случва“.

Д-р Любиша Блажевски има силен мажоритарен вот, който доказа на предишните парламентарни избори, когато имаше повече от 700 преференции.

източник: bgsniper.com

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации