5.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, октомври 18, 2024

Ключови точки от „Плана за победа“ на Зеленски

Най-четени

Още публикации

Президентът Володимир Зеленски представи пред украинците в страната и съюзниците си в чужбина своя „План за победа“, с който цели да принуди Русия да постигне справедлив и траен мир.

Зеленски заяви, че се стреми да укрепи Украйна, за да бъде „готова за дипломация“, докато пристига на срещата на върха на ЕС, предаде БГНЕС.

„Нашият план е да укрепим Украйна, да бъдем силни и готови за дипломация“, заяви Зеленски пред репортери, докато пристигаше на разговорите с лидерите на ЕС в Брюксел, преди втората среща с министрите на отбраната на НАТО, която се провежда в другия край на града.

Текстът не е оповестен публично и има няколко раздела, които ще останат „секретни“, но Зеленски очерта основните му точки.

Членство в НАТО

Според речта на Зеленски пред депутатите приоритет е поканата за присъединяване на Украйна към ръководения от САЩ отбранителен съюз НАТО.

„В продължение на десетилетия Русия се възползва от геополитическата несигурност в Европа, по-конкретно от факта, че Украйна не е член на НАТО, и именно това изкушава Русия да посяга на нашата сигурност“, заяви Зеленски.

Украинският лидер неведнъж е заявявал, че членството в НАТО ще повиши сигурността не само на собствената му страна, но и на Европа и Запада.

Отбрана

Ключов момент от „Плана за победа“ се състои в това, съюзниците на Киев да дадат разрешение да нанася удари по военни цели на територията на Русия с оръжия с голям обсег.

Зеленски заяви, че Украйна трябва да продължи сухопътните си операции в руския граничен район Курск, където през август започна изненадваща офанзива, завземайки обширни територии.

Той също така заяви, че съюзниците на Украйна трябва да продължат да укрепват системите за противовъздушна отбрана на разкъсваната от войната страна, за да защитят критичната инфраструктура, и да поддържат програми за обучение на украинските войски в чужбина.

Възпиране

Третата точка е свързана с предотвратяването на бъдещи руски нападения. Тя е най-малко прозрачна и според Зеленски съдържа ключово „тайно“ приложение, което е било споделено с лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия.

Това, което Зеленски каза беше, че Украйна иска „цялостен неядрен пакет за стратегическо възпиране“, разположен на нейна територия.

„Руското ръководство действа агресивно само когато е убедено, че няма да получи адекватен разрушителен отговор“, каза той.

Икономическа сила

Зеленски заяви, че четвъртата точка се отнася до защитата на природните ресурси на Украйна, „включително важни метали на стойност трилиони щатски долари“.

Той заяви, че и в тази част има секретно приложение, което ще бъде предоставено само на съюзниците на Украйна, и призова западните партньори на Киев да осигурят „специално споразумение за съвместна защита на критичните ресурси, налични в Украйна, и за съвместни инвестиции и използване на съответния икономически потенциал“.

„Това е споразумение, което органично ще допълни и засили съществуващата система за икономически натиск върху Русия, а именно всички съществуващи санкции“, добави той.

След войната

Последната част от плана е насочена към периода след войната, когато „Украйна ще разполага с един от най-опитните и най-големи военни контингенти“.

Това беше един от малкото моменти в обръщението, когато Зеленски предложи ресурси на партньорите, за разлика от апела за помощ от съюзниците в чужбина.

„Предвиждаме, ако нашите партньори се съгласят, да заменим някои военни контингенти на въоръжените сили на САЩ, разположени в Европа, с украински части“, каза той.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации