18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

Български хиперавтомобил с 5221 конски сили събра хиляди в родопско село (видео)

Най-четени

Още публикации

Хиляди хора от цялата страна се стекоха на площада в малкото родопско село Слащен, за да станат свидетели на историческото представяне на прототип на първия изцяло български електрически хиперавтомобил ALIENO.

Създаден от Ахмед Мерчев, автомобилът обещава да развие скорост от над 580 км/ч със своята максимална мощност от 5221 конски сили и бе демонстриран за първи път именно в родното му село.

„Това е сбъдната мечта“, споделя създателят на автомобила Ахмед Мерчев, който разказва как всичко е започнало през 2015 година в Слащен. Днес, той и екипът му имат готова първата българска електрическа хиперкола, предназначена за писти. В своята най-висока версия автомобилът ще струва над 2 милиона евро, а вече има няколко направени поръчки. Производството ще се осъществява в Родопите, в модерна високотехнологична база в село Туховища.

Екипът се надява това да постави България на световната карта в производството на спортни и бутикови автомобили. Въпреки четиричасовото закъснение на представянето, стотици хора, включително ученици от Габрово, чакаха търпеливо, за да заснемат първата поява на този уникален автомобил на бъдещето.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации