21.2 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, октомври 14, 2024

Турция обсъжда нарасналото семейно насилие в страната

Най-четени

Още публикации

Убийствата на жени и деца ще бъдат основна тема на новото заседание на кабинета, насрочено за днес, 14 октомври, предаде БГНЕС.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще председателства заседанието, което се провежда, след като поредица от ужасяващи убийства попаднаха на първите страници на вестниците в страната, предизвиквайки дебат относно снизходителните присъди за хора с криминално минало. Неотдавна млад мъж уби брутално две жени в Истанбул, след което се самоуби, а изчезването на момиче и откриването на безжизненото му тяло в югоизточната част на Турция предизвикаха обществено недоволство. Убийството на полицайка от мъж, който не е бил вкаран в затвора въпреки дългия си списък с криминални престъпления, увеличи тревогите, свързани с усещането за безнаказаност в турската правна система.

Насилието и убийствата, насочени към жени, особено от бивши съпруги, също продължават да бъдат наболял проблем за Турция. Кабинетът ще обсъди инцидентите, както и влиянието на социалните медии върху случаите на насилие – от т.нар. групи „incel“, активни в социалните медии, обвинявани в поддържане на насилието, до расистки постове. Министърът на семейството и социалните услуги Махинур Йоздемир Гьокташ ще представи работата на своето министерство по тези въпроси, включително картографиране на риска от насилие в цялата страна и консултантски услуги за семействата, съобщи в неделя вестник „Сабах“. Кабинетът ще обсъди и новите разпоредби за социалните медии, съобщава същият вестник. Министрите ще обсъдят и работата по проектозакона за увеличаване на сроковете за лишаване от свобода.

Освен това новите мерки ще включват създаването на съдебна полиция, за да се разсеят опасенията относно бързото освобождаване на нападателите, което обикновено се дължи на бавното събиране на доказателства или неефективното разследване. Тази съдебна сила ще бъде инструктирана директно от прокуратурата, а не от полицейските или жандармерийските управления, което ще ускори процеса на събиране на доказателства, ще премахне всякаква възможност за пропускане на детайли и ще засили делото срещу престъпника. Президентът Реджеп Тайип Ердоган често предупреждава срещу това усещане за безнаказаност, като твърди, че „присъди, които не отговарят на опасенията на общественото съзнание, не служат на социалния мир“. „За съжаление понякога се натъкваме на лоши примери, обслужващи чувството за безнаказаност. Полагаме усилия това да бъде сведено до минимум“, каза той миналия месец.

На неотдавнашно заседание на парламентарната група на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган потвърди, че ще бъдат направени необходимите промени в разпоредбите за изпълнение на наказанията, като увери, че поне 10% от присъдата за определени престъпления ще бъде изтърпяна. „Ако някой има пет криминални досиета, законът ще позволи те да бъдат съдени, докато са в ареста, без да се чака приключването на други дела или добавянето им към досието“, заяви Ердоган.

Кабинетът ще обсъди и друга популярна тема – безопасността на храните. Миналия месец министерството на земеделието и горите започна да публикува ежедневни списъци на фирми, които незаконно променят съставките на храни – от кюфтета до зехтин, както и на такива, които застрашават общественото здраве, като използват забранени съставки. Списъците се оказаха изключително популярни сред обществеността и разкриха докъде са стигнали компаниите, за да спечелят повече – от използването на химикали за „оцветяване“ на подправката до смесването на зехтин със слънчогледово олио. Министерството също така разкри популярна верига ресторанти, използваща свинско месо в кюфтета, които рекламира като направени от говеждо месо. Компаниите често се отървават с големи глоби, докато по-сериозните нарушения в областта на безопасността на храните водят до затваряне на заведенията. Медиите твърдят, че кабинетът ще обсъди дали да увеличи глобите, налагани на предприятия, за които е установено нарушение на безопасността на храните.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации