22.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, октомври 14, 2024

Събарят един от символите на морска България и Варна

Най-четени

Още публикации

Започна събарянето на Рейдовата кула на Пристанищен терминал Варна – Изток.

На нейно място ще бъде изградено нова модерна конструкция, която ще има подобрена ползваемост, предаде Maritime.bg.

Настоящата кула не отговаря на строителните изисквания, нито помещенията имат практическа ползваемост. През вторaта половина на осемдесетте години на миналия век кулата е претърпяла сериозна повреда след удар от голям плавателен съд, което е довело до нейното наклоняване. Тежките повреди след сблъсъка с плавателния съд неминуемо са довели до невъзвратими деформации в долните части на конструкцията и нейните основи.

Административната сграда, която съществува и към момента, притежава добра експлоатационна пригодност и сега ще премине основен ремонт.

Замисълът на проекта залага разрушаване на сегашната висока част на кулата почти до кота 0, след което ще бъде изградена нова такава с аналогични параметри – с височина около 20 метра. Новата кула ще е на 5 нива, с всички съвременни технологични изисквания и материали. Предвиден и е асансьор за достъп на хора с увреждания. Ниската, по-широка част на сградата няма да бъде пипана, там е заложен само ремонт, посочва БНР.

В рамките на реконструкцията е предвидено и укрепване на фундамента въз основа на геодезическите проучвания, които са направени с вземането на ядкови проби на няколко места за проверка на стабилността.

Настоящата сграда на Рейдовата кула е построена през 60-те години на миналия век. Единственият ѝ „козметичен“ ремонт е правен през 1999 г., след инцидента с корейски кораб, който се удря в нея. Въпреки лансираните няколко идеи и проекти за обновяване в годините след това, такъв не беше направен. Самата кула не се ползва от години по предназначение. Последното ѝ конструктивно обследване е от 2020 г.

В  новата сграда предстои да бъде разположен новият Съвместния координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване. Той ще работи в реално време с данни от всички институции и служби, а наблюдението и контрола обхващат целият български морски участък.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации