22.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, октомври 14, 2024

Агенции мачкат малките партии с фейк данни, след вота обясняват издънки с „Нагласите се промениха в последната седмица“

Най-четени

Още публикации

Агенции мачкат „малките партии“ с фейк данни и „прогнози“, след това обясняват издънките с „Нагласите се промениха в последната седмица.“.

„Относно възможността за поява на нови малки партии като „Величие“, Боряна Димитрова заяви, че още преди предишните избори от „Алфа рисърч“ са прогнозирали, че изненадата няма да е в центъра на политическия терен, а в периферията, където са малките играчи.“.

Според агенция „Медиана“, ако изборите бяха днес, МЕЧ ще получи 2.4%, а „Величие“ 0.7%. Кандидат-депутат от „Величие“ обяви, че е готов да плати социологическото проучване на „Медиаана“, ако се потвърди, че партията ще има 0.7%, но ако влезе в парламента Кольо Колев да си закрие агенцията. 

Точно толкова – 0.7% даваха агенциите на „Величие“ и преди изборите на 9-и юни. „Галъп“ обяви два дни преди изборите, че ще има 2.7%, а партията получи гласове за 4.6%.

Колко ще получи на 27-и октомври вотът ще покаже, но Ивелин Михайлов и кандидат-депутати провеждат предизборни срещи при препълнени зали и кампанията е по-силна от предишната.

Според опитни изборджии МЕЧ ще има 4-5%, а „Величие“ 6-7%, а ако вдигне протестна вълна срещу статуквото през двете седмици до вота дори 8-9%. 

Мачкането на „малките партии“ явно цели да пренасочи вот към големите партии и коалиции, които сигурно влизат в парламента, „за да не си загубят избирателите гласа“.

Тази игра е на всички парламентарни избори – „под индиго“ е сценарият, а когато „малки партия“ влязат в парламента, обясненията са – „Нагласите се промениха…“. 

Консервативен социолог като Боряна Димитрова се застрахова с „Предстоящите избори могат да донесат неочаквани изненади“, но при Кольо Колев от „Медиана“ изненади няма – пуска аванта на БСП и ГЕРБ, след като Бойко Борисов иронизираше „Червен Кольо“ след компрометирането на „прогнозите“.

Сега Кольо Колев дава на ГЕРБ 24.5%, Бойко Борисов ще го иронизира ли, ако са по-малко, или ако неговата БСП няма 8.8%, а 6.2%, примерно?

Мачкането на „малките партии“ от агенции като „Медиана“ може да усили протестната вълна срещу статуквото и вместо да пренасочи вот към „големите партии“, да повиши резултата на партии като МЕЧ и „Величие“.

Активисти на двете партии са много гневни от манипулирането и са мотивирани да натиснат на макс през двете седмици от предизборната кампания до вота на 27-и октомври.

Така протестните вълнички вече могат да станат вълна, но може да се превърнат в цунами, ако и другите агенции манипулират данните и мачкат „малките партии“ като за изборите на 9-и юни.

Агенции като „Галъп“, „Алфа Рисърч“ и „Тренд“ обаче дадоха преди кампанията различни данни от „Медиана“ и едва ли ще посочат 2.4% за МЕЧ и 0.7% за „Величие“.

Може и да не дадат максимален очакван резултат за „малките партии“, но вероятно ще бъдат много по-консервативни от „Медиана“.

източник: bgsniper.com  

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации