17 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, октомври 13, 2024

200 лева глоба, ако паркираш при такситата

Най-четени

Още публикации

Таксиметровите шофьори настояват глобата за неправилно паркиране на таксиметрови стоянки да бъде увеличена на 200 лева. Идеята е тази глоба да се въведе в Закона за движението по пътищата и да бъде изравнена с глобата за паркиране на места, запазени за хора с увреждания.

Предложени промени и подобрения
Поправката беше обсъдена на среща на работната група за такси стоянките в София миналата седмица. В рамките на срещата бяха договорени мерки за възстановяване на такси стоянките както като визия, така и като брой. Предвижда се стоянките да имат ясни знаци за начало и край, както и забрана за спиране и паркиране на други автомобили. Те ще бъдат маркирани с начупена линия на асфалта и надпис „TAХI“, за да бъдат по-лесно разпознаваеми.

Недостиг на такси стоянки
От 2016 година насам броят на такси стоянките в София е намалял с 45%, докато броят на такситата е останал непроменен. В момента стоянките в града стигат за едва 11% от такситата. Според официалните данни, в София би трябвало да има 131 стоянки с общо 730 места, но реалният брой е много по-нисък. Таксиметровите шофьори също така са загрижени за неправомерното паркиране на други автомобили на техните места.

За да се справят с проблема, освен по-високите глоби, таксиджиите предлагат и увеличаване на таксата за принудително репатриране с паяк. В допълнение, те предлагат възможността шофьорите на таксита да подават сигнали до общинския паяк за нарушители и да остават на място, докато паякът пристигне.

Допълнителни искания
Таксиметровите шофьори искат също така общината да постави химически тоалетни по такси стоянките. Те предлагат ключовете за тези тоалетни да се раздават на всички регистрирани шофьори на таксита, като ключовете да се отнемат при сваляне на автомобила от регистъра на такситата.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации