24.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, септември 27, 2024

При нови избори през април бариерата скача на 6 процента

Най-четени

Още публикации

Основните социологически агенции вече правят първите проучвания за изборните нагласи и шанса да бъде съставен кабинет, който да ни извади от политическата криза. Анализаторите на обществените нагласи прогнозират, че в бъдещото Народно събрание ще влязат поне 9 формации, а евентуален кабинет е възможно да бъде съставен в коалиция между поне 4 от тях. Подобна сглобка обаче ще бъде крайно нестабилна, а вероятността да не бъде постигната е сериозна. Шансът и поредният вот да не доведе до формирането на стабилно управление е реален и въобще не е изключено през април отново да ходим на избори.

Някои анализатори допускат, че в бъдещето Народно събрание място ще намери „Меч“ на Радостин Василев, който беше на ръба да се озове и в предишния парламент. Василев, който разчита на сериозна задкулисна финансова подкрепа, води агресивна популистка кампания, която импонира на вечно недоволните. Хипеактивен е в социалните мрежи, в които пуска десетки клипове дневно. Говори самонадеяно, отправя витиевати обещания, които попадат в десетката сред по-ниските и необразовани слоеве от обществото.

Познавачи на политическите процеси допускат, че е възможно в последния месец в социалните мрежи да се появят нови герои, които да обещаят радикална промяна на политическия модел и да акумулират значителен брой гласове.

Раздробяването на политическата нива е толкова голямо, че вероятността да бъде формиран кабинет става отново хипотетична. Съставянето на бъдещо правителство е прекалено сложно, затова не е изключен сценарият през април догодина да се явим на поредните избори. За да не се повтори патовата ситуация, се обмисляло да се повиши прагът за влизане в парламента и той да бъде не 4 процента, както досега, а да се вдигне евентуално на 6, 7, та дори и на 8 пункта. Зад идеята се твърди, че заставали и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и хората от ПП-ДБ. Това щяло да парира набързо формирали се безпринципни формации, за да се заложи на партии, които все пак се основават на по-стабилна основа.

Нови избори обаче окончателно ще демотивират избирателите за пореден път да дават гласа си за когото и да било. Според първите социологически изследвания активността и на предстоящия вот през октомври ще бъде по-ниска, отколкото на предходния, което поставя под въпрос въобще легитимността на властта.

Борис КРУМОВ

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации