19 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, септември 26, 2024

„Алфа Рисърч“: ДПС на Доган с почти 2% пред „Ново начало“ на Пеевски

Най-четени

Още публикации

Около 30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи заявяват готовност да участват в предсрочните избори на 27 октомври, седем партии и коалиции са с потенциал за присъствие в новия парламент. Това показват данни от проучване на „Алфа Рисърч“, цитирани от БТА. Според проучването 53,8 % от българите не очакват да се състави правителство и след изборите на 27 октомври.

Според данните от изследването на старта на кампанията ГЕРБ-СДС се позиционира като първа политическа сила с 23,9 %, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) -14,4 %, „Възраждане“ – 14,2 %, „Алианс за права и свободи“ – 7,9 %, „БСП – Обединена Левица“ – 6,3 %, „ДПС – Ново начало“ – 6,1 %, „Има такъв народ“ (ИТН) – 5,4 %.

Неочакваното разцепление в ДПС продължава да предизвиква политически, съдебни и институционални реакции, но изборите са тези, които ще покажат къде стои центърът на електоралната тежест и доколко стабилен е той. В този процес не е без значение какви са обществените оценки по ключови събития в доскоро монолитната партия. С оглед на съдебните битки около регистрацията на париите в Централната избирателна комисия, „Алфа Рисърч“ зададе въпроса: „През последните месеци групите около Делян Пеевски и Ахмед Доган спорят кой представлява автентичното ДПС и има право да носи името. Според вас, коя от тях има по-големи основания да запази марката/името?“. 53 % смятат, че по-големи основания да запази името ДПС има крилото около Доган, а 14,9 % – това около Пеевски. Сред българските мюсюлмани това съотношение е 43 % : 27 % в полза на фракцията на Доган.

Българските избиратели влизат в кампанията изморени и демотивирани от безплодността на юнските избори и от все по-голямата неспособност на партийните елити да носят отговорност и да овладяват сложни политически ситуации, посочват от агенцията.

Около 30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи заявяват готовност да участват в предсрочните избори през октомври, което е спад с около 3 % спрямо изборите през юни – логична тенденция предвид все по-голямото разочарование от партиите и все по-силните съмнения, че ще бъде съставено правителство.

В условията на ниска избирателна активност, висока тревожност, желание за протестен вот срещу настоящите политически сили и висок емоционален градус между привържениците на двете крила в ДПС, е изключително трудно да се проследяват устойчиви тенденции, отчитат от  „Алфа Рисърч“. Много малка промяна в абсолютния брой на гласовете може да предизвика пренареждане на политическата конфигурация, влизане във или изпадане от парламента, както и постигането на символни победи или загуби.

Около чертата гравитират няколко партии, но не е изключено протестният вот да изтласка нагоре и други политически образувания. След разпада на „Величие“, партията върви надолу, но както тя, така и други партии, могат да съберат отломки от протестен вот и при ниска избирателна активност да прескочат изборната бариера.

На старта на кампанията се очертават седем партии и коалиции с потенциал за присъствие в новия парламент. Още една или две политически сили могат да акумулират полезен вот, който в значителна степен ще дойде не от привличането на нови избиратели, колкото от периферията на настоящите „големи“ политически сили, посочват от агенцията.

Настоящото изследване е проведено в периода 18 – 24 септември 2024 г. от „Алфа Рисърч“, публикувано е на сайта на агенцията и е реализирано със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации