19 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, септември 25, 2024

Над 360 деца е обхванал за година специален център във Варна

Най-четени

Още публикации

366 деца и техните семейства са се възползвали за една година от услугите на Общностния център за деца и семейства – Варна. Дейностите са свързани с превенция на рисковете от изоставяне на деца, намаляване на детската бедност, здравно-социални консултации и др. В последните години работата на центъра е ориентирана не само към малцинствени общностни групи и същевременно са привлекли повече експерти – психолози, логопеди, лични лекари, здравни медиатори.

Данните бяха отчетени от ръководителя на проекта Даниела Биячева във връзка с приключването на проекта „Общностен център за деца и семейства – Варна“ по програма “Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Общата стойност на проекта за периода 01.10.2023 г. – 01.10.2024 г. е 391 165,99 лв.

Проектът обхваща деца от 0 до 7-годишна възраст и техните семейства. В последната година от услугите за ранно детско развитие са подпомогнати 100 нуждаещи се деца и семейства. Те са включени в дейности за формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието.

Други 154 деца и техните семейства са се включили в дейности, свързани със здравна профилактика и превенция на болестите при децата, информираност за здравното обслужване и улесняване достъпа до здравни грижи, програми за превенция на ранните бракове и раждания, семейно планиране, подготовка за включване в образователната система.

Проектът реализира и нова услуга, която е уникална за страната – патронажна грижа за деца от 0 до 3 години. Тя включва посещение на акушер в дома на новородено дете и работа със семейството в продължение на 2-3 месеца. Основната цел е добиване на умения за грижа за новороденото, препоръки по отношение на хигиената и храненето, в т.ч. насърчаване на кърменето. При необходимост и преценка на екипа от специалисти могат да бъдат направени консултации с педиатър, психолог, рехабилитатор, а след 3-годишна възраст детето може да бъде насочено към друга услуга за ранно детско развитие. За една година през патронажната грижа са преминали 112 деца и семейства.

След приключване на дейностите по проекта, от 01.10.2024 г. „Общностен център за деца и семейства“ става специализирана социална услуга, финансирана от държавния бюджет. В нея ще продължи да работи екип от 16 специалисти, както и досега.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации