18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

четвъртък, септември 19, 2024

Варненското дерби в цифри!

Най-четени

Още публикации

От медия „Будна Варна“ предоставяме малко статистика преди варненското дерби между Спартак Варна и Черно море, тази неделя 22 септември 20 часа на стадион „Спартак“.

Двата варненски тима тази неделя ще изиграят 64-то дерби на ниво елитна футболна група. 23 победи за Черно море, 15 победи за Спартак и 25 равни мача. Головата разлика е 72-59 в полза на Черно море.

Първото дерби се играе на 12 април 1952 година и завършва 3:2 за Черно море. Единственият хеттрик в дербито бележи Димитър Йовчев от Черно море. Първата реализирана дузпа е дело на Димитър Ненчев от Спартак. За Черно море най-много голове има Здравко Митев-5. За Спартак Стефан Найденов-6. Илия Кирчев е изиграл 18 дербита за Спартак, а Тодор Марев е също с 18 за Черно море.

Последното дерби също завършва с успех на Черно море с 3:2 на 7 май 2023 година на стадион „Тича“. За „Моряците“ се разписват Васил Панайотов (1:0), Даниел Димов 2:0 и Владко Дробаров (3:!), а за „Соколите“ точни са Евандро (2:1) и Денис Баланюк (3:1).

Най-много дербита от чужденците в двата тима има Миша Милошевич-8. Общо 33 чужденци са участвали в тези мачове. Христо Вълчанов /Спартак/ е единственият вратар с гол от дузпа. Любен Костов е първият футболист играл и за двата тима в дербито.

Общо 24 футболисти са играли за Черно море и Спартак в този мач. Кеворк Тахмисян е първият с голове и за двата отбора. Втория и последен в тази статистика е Валентин Станчев.

Огнян Радев и Георги Илиев от Черно море са с най-бързо отбелязани голове, още в първата минута. Общо 48 съдии са ръководители варненското дерби. Георги Христов, Петър Николов и Иван Добринов са ръководили по три мача. Гочо Русев играе за Черно море, а след това е бил главен съдия на две дербита. Живко Петров играе за Спартак, а след това ръководи едно дерби. След Живко, още двама варненци Светослав Славов и Димитър Момиров са ръководили дерби мача.

Най-често срещана победа за Черно море е с резултат 2:1, 8 пъти. Най-голямата победа е 5:0. За Спартак най-често срещаната победа е 2:0, 5 пъти. Най-голямата победа е 3:0.

Владимир Герасимов /Черно море/ е първият чужденец голмайстор. Ненад Лукич /Спартак/е първият вратар чужденец в дербито. Дарко Савич /Спартак/ е първият чужденец с автогол. Дениран Ортега е първият чежденец с гол за Спартак. Масена Моке е първият чужденец от Ч.море с гол от дузпа.

Адриан Фернандес /Ч.море/ е първият с два гола в един мач. Велимир Иванович/Спартак/ е първият чужденец с червен картон. Дани Моралес е първият чужденец, който играе и за двата отбора в дербито.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации