13.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, септември 15, 2024

Варна отбелязва 139 години от Съединението на България

Най-четени

Още публикации

Варна отбелязва 139 години от Съединението на България. Честванията започнаха в 10:00 ч. пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на пл. „Независимост“  с възпоменание за 6 септември 1885 и полагане на венци и цветя с военен ритуал. 

От там тръгна шествие по бул. „Мария Луиза“, до паметника на загиналите в Сръбско-българската война в градинката до Археологическия музей. Там в 10:30 ч. бе отслужена заупокойна молитва и церемония по полагане на венци и цветя с военен ритуал. 

Като част от празничната програма от 11:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина се проведе XVIII Областен празник на фолклорното изкуство „Песни на брега“, с участието на любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област. Организатор е народно читалище „Македония – 2005“. 

Историческа възстановка на събитията от 1885 година ще започне в 18:00 ч. на пл. „Независимост“ в центъра на града. И тази година актьори ще пресъздадат момента, в който княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Организатори са Народно читалище „Стара Варна – 2010“, фондация „Стара Варна“, а събитието се организира с подкрепата на Фонд „Култура“.  

„Съединението… Празник на разединени хора. Разделени сме за всичко от 1300 години. Сигурно и преди това сме били разединени, че е трябвало хан Кубрат да завещае на смъртния си одър на синовете си да научат важния урок, демонстрирайки им поуката от наръча със съчки“, написа по повод празник кметът на града Благомир Коцев.

Ето какво заяви още той:

„Дали разединението ни е национална характеристика, или е просто тежка карма на нашия народ, аз не знам. Но знам, че всички велики неща са се случвали, когато сме намирали смелост и сила да бъдем единни. С общи усилия сме изправяли страната си след не една катастрофа и война, с общи усилия сме изграждали църкви, паметници, мостове и големи инфраструктурни проекти, обединявали сме се да помогнем на пострадали от наводнения, пожари и земетресения и то не само на наши сънародници, но и на други народи.

Обединението ни днес продължава да се случва трудно и за съжаление само в кризисни ситуации. Това ни прави слаби и губим ценно време за развитието на страната ни, която иначе може лесно да просперира ако използваме добре потенциала си. Варна не прави изключение – партийните и лични битки, частните интереси и егото са твърде голям прът в колелата на нашия любим град. А той има най-големия потенциал в България да се докаже като пример за бързо развиващ се регион. Ние сме спящо и неоползотворено съкровище. Надявам се различните групи в общинския съвет също да осъзнават това и вместо да водят безсмислени войни за запазване на старото, да се открият към новите възможности, които ни се предоставят. Варненци са ни гласували доверие да направим нашия общ дом по-добър и това е наш общ дълг. Обединието на всички около това е единствения начин да възродим Варна като я сложим на бързата писта на прогреса. От всички нас зависи. Нека спрем да се питаме какво ще направи държавата, общината или кмета за теб, а какво можеш да направиш ти за твоя град!

Това са направили и дедите ни при Съединението – всички единни, въпреки съпротивата на двете велики сили Османската империя и Русия да признаят обединеното българско княжество, са повярвали в мечтата си за свободно отечество и по-добър живот.

Затова на днешния ден ми се иска да се поздравим като братя, да послушаме бащиния съвет на хан Кубрат, като градим общото си бъдеще заедно с повече доверие, национално чувство и с по-малко омраза и песимизъм. Честит национален празник, скъпи сънародници!“.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации