19.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, септември 16, 2024

Джо Байдън е одобрил нова ядрена стратегия на САЩ

Най-четени

Още публикации

Джо Байдън е одобрил ядрената стратегия на САЩ, за да се подготви за евентуални координирани ядрени сблъсъци с Русия, Китай и Северна Корея, съобщават от New York Times.

Във вторник Белият дом заяви, че планът е бил одобрен от президента на САЩ по-рано тази година и не е отговор на действията на определена държава или пък продииктувано от заплаха.

Говорителят на институцията Шон Савет заяви, че макар „конкретният текст на ръководството да е класифициран, съществуването му по никакъв начин не е тайна“.

Таймс допълва, че политиката за възпиране отчита бързото натрупване на китайския ядрен арсенал, който през следващото десетилетие ще съперничи по размер и разнообразие на запасите на САЩ и Русия, и идва в момент, когато руският президент Владимир Путин от Русия заплаши да използва ядрено оръжие в Украйна.

Дарил Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на въоръженията, заяви, че докато според оценките на американското разузнаване Китай може да увеличи размера на ядрения си арсенал от 500 до 1000 бойни глави до 2030 г., Русия в момента разполага с около 4000 ядрени бойни глави „и тя остава основният двигател на ядрената стратегия на САЩ“.

Според „Таймс“ през март Байдън е одобрил преработената стратегия – наречена „Ръководство за ядрена заетост“, но разсекретеното уведомление за промяната в политиката все още не е представено на Конгреса.

След години на усилия за намаляване на ядрените оръжия, напоследък администрацията сигнализира за готовност за разширяване на американския арсенал, за да се противопостави на ядрените стратегии на Китай и Русия. През февруари САЩ предупредиха съюзниците си, че Русия може да планира да постави ядрено оръжие в космоса.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации