12.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, октомври 22, 2024

Тайна! Знаете ли, че във Варна е имало генуезки квартал

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Гръцка, турска, арменска махали. Това са райони в центъра на Варна. Преди стотици години извън пределите на крепостните стени, но в момента в чертите на града, е имало генуезко селище.

И в момента топонима му сочи към Генуа. Това е местността Джанавара.

Думата може да се раздели на две части – „Джана“ и „Вар“. Последното е известната дума „Вар или Варош“, която в унгарския и в старобългарски диалектни форми е с означение на думата „Град“. По този начин етимологията придобива формата на „Джана“ и „Град“.

Джан, „Джанавиз или Джиневиз“ са жителите на град Генуа или с италианско произношение „Дженовезе“.

Джанавара означава „Генуезки град“ или генуезки квартал.

Известен е договорът от 1387 г. на деспот Иванко Тертер, с негова престолнина град Варна, с генуезците. По силата на този договор, последните получават известни права в българския карвунски деспотат. Ето защо в края на ХІV – ХV век същите са увеличили числеността на колонията си в град Варна, като са установили свой квартал или предградие под името „Генуезко“ (италианско-„Дженовезе“, турски „Джинавиз“). След превземането на град Варна и околността от османците, станало по тяхно предание през 1448 г., този топоним е съхранен под турската форма „Джанавар“ /“Генуезки град/ квартал“/.

източник: Варна24

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации