16.5 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, септември 20, 2024

Свикват “Кобра” заради продължаващите протести във Великобритания

Най-четени

Още публикации

Вълната от протести и безредици във Великобритания продължава. През почивните дни са задържани най-малко 150 души след сблъсъци между полицията и протестиращи. Поради тази причина днес ще се проведе среща на на комитета за извънредни ситуации “Кобра”.

Британският премиер Киър Стармър обеща, че участниците в безредиците ще понесат “пълната сила на закона”. По думите му това е престъпно насилие.

“Това не е протест. Това е организирано престъпно насилие и то няма място по нашите улици или онлайн. Хората в тази държава имат право да се чувстват сигурни. И все пак видяхме атаки срещу мюсюлмански общности, джамии, срещу други малцинства, нацистки поздрави по улиците, атаки срещу полицията, безсмислено насилие и нацистка реторика. Няма да се поколебая да нарека нещата с истинските им имена – крайнодясно насилие”, каза Стармър.

В град Родъръм беше атакуван хотел, който приютява бежанци, търсещи убежище. Демонстранти хвърляха дъски по служителите на реда и ги пръскаха с пожарогасители. Най-малко 10 полицаи са пострадали. Антимигрантски протести имаше в още няколко градове в Англия и Северна Ирландия.

Отделни демонстрации не прераснаха в насилие, имаше и контрапротести срещу крайната десница и в подкрепа на мигрантите, пише БНТ. Напрежението на Острова ескалира, след като в социалните мрежи се появи невярна информация, че за смъртта на три малки момичета в Саутпорт е виновен радикализиран ислямски имигрант.

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации