11.5 C
Варна

Новини от Варна и региона

понеделник, септември 16, 2024

Солницата в Провадия отново отваря врати за посетители

Най-четени

Още публикации

На първи август започва 20-ят археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ги развежда из обекта и разказва историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа, каза за Радио Варна ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

Надяваме се тази година да работим на по-широк фронт, каза още той.

Производственият център на сол, който е извън селищната могила, е много важен и амбициите на екипа тази година е да разчистят всички по-късни останки и насипи около него.

В самото селище ще се продължи с проучване на късно халколитните постройки. Ще се изследва тракийски пласт, който тази година ще бъде проучен по-активно. Работата ще бъде съсредоточена върху  проучването на резиденцията на тракийски аристократ, който най-вероятно с хората си също е произвеждал сол, макар, че към днешна дата няма директни доказателства за това, каза проф. Николов. Според това, което до момента е открито, археолозите предполагат, че той е бил много богат, защото в този тракийски пласт намират много гръцка керамика, която никак не е била евтина за времето си – втори век преди Христа.

С новия сезон продължават и усилията по консервация и реставрация на каменните структури, както и социализацията на обекта, за да може той да бъде видян от повече хора, допълни проф. Васил Николов.

Целта е посетителите да могат да си представят живота на хората в древността и как те са произвеждали сол. Ролята на археолозите е да разкажат историята, а не из обекта да се разхождат хора, които да гледат купчини камъни и разкопки, каза още ръководителят на обекта.

И тази година желаещите да работят по време на разкопките са от цялата страна. 20-ят сезон на археологическия обект ще продължи до края на септември, като на 22 септември отново ще бъде обявен Ден на отворени врати.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации