15.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, септември 21, 2024

Преди 45 години Спартак Варна спечели първия международен турнир в България

Най-четени

Още публикации

Лятото на морските спомени ни връща към далечната 1979 година. На днешната дата, 29 юли, преди 45 години под егидата на тогавашния кмет Христо Тошков , както и футболни деятели от Варна, се провежда първият по рода си в България международен турнир по футбол „Варненско лято“.

Победител в първото издание е Спартак Варна, който по това врем играе в „Б“ група.Турнирът продължава до1987 година. През годините край морето гастролират някои от най-добрите европейски отбори – носителят на КНК ДинамоТбилиси, Дукла Прага, Университатя Крайова, Витковице, Динамо Берлин, Ханза Рощок, Оксфорд, Университатя Клуж, Риека, Кадис, Беленензес, Слован. На митичния стадион „Юрий Гагарин “ майсторство показват световно известни имена като Джон Олдридж, Рей Хютън, Маджико Гонзалес, Родион Каматару , Костица Щефанеску, Бодо Рудвалайт, Рамаз Шенгелия, Александър Чивадзе, Мариян Масни, Антон Ондруш…

В първото издание отборите са разделени в две групи. В първата са Черно море, Политехника Яж, Девня и Тракия (днес Ботев Пловдив), а във втората са Черноморец Одеса , Марек Станке Димитров, Слован Братислава и Спартак Варна, чийто отбор по това време е във втория ешелон на българския футбол.

Много голям интерес предизвиква срещата между Спартак и Слован, в която неочаквано варненци печелят с 2: 0 след голове на Пламен Гетов и Красимир Венков. Слован е най-силния отбор и многократен шампион на Чехословакия, а в редиците му са петима шампиони от ЕП 1976 в Югославия – незаменимият капитан Антон Ондруш, Коломон Гьок, Душан Галис, Ян Пекарик и Мариян Масни, които четири години по-късно през 1980 ще спечелят и бронз от еврошампионата в Италия.

Във втората среща спартаковци надделяват с 2:0 над Черноморец Одеса, а в третата завършват наравно с носителя на Купата на страната за 1977 Марек 2:2.

На финала на стадион „Юрий Гагарин“ пред повече от 20 000 зрители Спартак Варна печели срещу победителя от другата група и много силен състав на Тракия Пловдив след фамозен гол на Пламен Гетов от пряк свободен удар в средата па първото полувреме. Индивидуалните награди отиват при играчи на Спартак Варна. Капитанът Красимир Зафиров поема Купата на победителите от кмета Христо Тошков. На Димитър Енчев е връчен приза за спортсменство, Пламен Гегов е голмайстор на турнира, а Живко Господинов е обявен за най-добрия играч.

Към спомените за този международен турнир ни връща по това време един от героите на Спартак Врана Пламен Михов:
„Като погледна тази снимка от 1979 си спомням колко добри играчи имахме, повечето между 21 и 23 години, въпреки че по това време играехме в „Б“ група. С изключение на Тошко Гергов всички останали си бяхме юноши на клуба, нещо което днес не може да се случи и това е един апел към треньорското ръководство да налага млади играчи. Дори мога да кажа, че в стартовия състав на финала срещу Тракия щеше да попадне и нашият централен нападател Иван Петров, който три дни преди турнира бе опериран и тогава щяхме да сме 11 играчи юноши на клуба. Треньорът ни Иван Филипов много държеше на офанзивния стил на игра и го показвахме във всяка среща дори и тогава, когато сме губили. Дори след първата победа над Слован от ръководството на чехите са се заинтересували с колко национални играчи разполага отбора ни. Това говореше за силата ни, а ние през същия сезон водихме и люта битка за промоция в „А „група със силния отбор на Академик София. Два месеца по-късно след финала получихме и наградата си за първото място….премия от 60 лева, но само титулярите, а резервните играчи по малка сума.“

източник:Vsport.bg

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации