16.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, септември 22, 2024

Откриха потънал кораб от 19-ти век, пълен с каси с неотворено шампанско

Най-четени

Още публикации

Потънал кораб от 19-ти век, пълен с каси с неотворено шампанско, е открит в дълбините на Балтийско море .

Според екипа от полски водолази, които са направили откритието край бреговете на Швеция, отдавна забравеният кораб е бил пълен шампанско.

„Цялата останка е натоварена догоре с каси с шампанско, минерална вода и порцелан“, каза Томаш Стахура, ръководител на екипа за гмуркане на Baltictech, който откри останките, в прессъобщение, изпратено до CNN.

Според уебсайта на фирмата Stachura е „един от най-активните гмуркачи на останки от Балтийско море“, който е „направил хиляди подводни снимки на останки от Балтийско море“. Въпреки това, тази скорошна находка е различна, каза той, обяснявайки, че на борда са намерени около 100 бутилки.

„Гмуркам се от 40 години и често се случва да има една или две бутилки… но да открия останки с толкова много товар, се случва за първи път“, казва той в съобщението.

Находката е „до голяма степен съвпадение“, казва той, тъй като водолазите са претърсвали морското дъно от години в търсене на потънали кораби.

Въпреки че шампанското със сигурност даде повод за празнуване, бутилките с вода може би хвърлиха най-голяма светлина върху историята на кораба.

В прессъобщението се казва, че водата е била в запечатани глинени бутилки с марка Selters, „немска марка, високо ценена през 19 век, често запазена за кралските трапези и смятана почти за лечебна“.

Идва от минерален извор със същото име в град Зелтерс, в централната германска провинция Хесен, и е бутилиран повече от 800 години.

„Успяхме да направим снимки на името на марката, щамповано върху глинена бутилка, която се оказа от немската компания Selters – произвеждана и до днес“, каза водолазът и подводен видеооператор Марек Чачай в прессъобщението.

Според уебсайта на Baltictech , „стойността му е била толкова ценна, че транспортните средства са били ескортирани от полицията“.

„Благодарение на формата на марката и с помощта на историците знаем, че нашата пратка е произведена между 1850-1867 г. Интересното е, че фабриката за керамика, в която е била бутилирана водата, също съществува и ние сме в контакт с тях, за да разберем повече подробности.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации