18.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, септември 8, 2024

Скандално: Саркофагът открит във Варна е трябвало да се ползва за барплот?

Най-четени

Още публикации

Откритата на плаж в к.к. „Св. св. Константин и Елена“ долна част от саркофаг е автентична, вероятно от II – III в. сл. Хр. Транспортирана е в Археологическия музей във Варна, като реставраторите вече работят по съхраняването на паметника.

Областната дирекция на МВР във Варна все още разследва обстоятелствата около неговото попадане на плажната ивица на курорта „Св. св. Константин и Елена“. Разследването трябва да установи и кой е собственик на културната ценност.

„Върху саркофага имаше един мраморен плот, а паметникът вероятно е бил подготвен да бъде използван за маса или барплот. Впоследствие той е бил боядисан със съвременна фасадна боя“, коментира за Радио Варна доц. Мария Манолова-Войкова от Археологическия музей във Варна. Тя допълни, че по всяка вероятност саркофагът е бил внесен в нашия район от Централна Северна България или Северозападна България. В момента културната ценност вече се намира в Археологическия музей, където реставраторите ще го почистят и ще отстранят боята по него.

„Това е един прекрасен паметник от археологическа гледна точка. Той е в едно много добро състояние“, допълни доц. Мария Манолова-Войкова.

Припомняме, че саркофагът бе намерен вчера на плажа в „Св. Св. Костантин и Елена“, недалече от новопостроен, но все още неработещ комплекс.

снимка: фейсбук

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации