22 C
Варна

Новини от Варна и региона

събота, септември 7, 2024

Ето как е изглеждал намереният саркофаг край Варна като маса в плажен бар

Най-четени

Още публикации

Снимка от плаж Radjana Beach в курорта Св. Св. Константин и Елена опреди 2 години показва намерения саркофаг край Варна като част от маса в плажния бар, научи Moreto.net. На фотоса ясно се вижда как артефактът е в основата, а върху него има голям каменен блок, върху който да се поставят напитки, същият с който бе намерен преди дни.

Припомняме, че вчера, докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда подал сигнал в Пето Районно управление-Варна за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг в курорта край Варна. Специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на ГД “Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата, заявиха, че при първоначалния оглед, културната ценност – саркофаг без капак, е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см. Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти – гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и др.

Съвременна бяла боя покрива саркофага, който се намира в изключително добро състояние. Свалянето на боята ще покаже съвсем добре вида, в който се намира. Липсва единствено капака му. Това каза за Moreto.net шефът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко.

В момента артефактът се намира в двора на Археологическия музей и предстои да бъде обработен от специалисти.

Саркофагът е с изключително богата орнаментика. Намираните в нашия район не са от този тип. Такива са откривани по – скоро в Северна България, покрай Дунава. Варненският музей не разполага с подобен саркофаг, коментира още Лазаренко.

Няма яснота къде и как е открит артефактът. Досъдебното производство продължава. Едва когато приключи и ако се реши да бъде предоставен на държавата, музеят може да поиска да бъде включен във фонда му.

източник:Moreto.nеt

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации