3.6 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, октомври 18, 2024

Извънредно! Срив на IT мрежата предизвика хаос по цялото земно кълбо

Най-четени

Още публикации

На 19 юли голям срив предизвика хаос в глобалните компютърни системи. Полети в САЩ бяха спрени, във Великобритания прекъснаха телевизионните предавания, а телекомуникациите в Австралия бяха засегнати.

Австралийският национален координатор по киберсигурност заяви, че „широкомащабното техническо прекъсване“ е било причинено от проблем със „софтуерна платформа на трета страна“. Операторът добави, че засега няма информация, която да предполага участие на хакери. 
„Полетите на летище Бранденбург в Берлин, Германия, бяха преустановени поради технически проблем“, съобщи говорител на летището.
„Има закъснения при чекирането и се наложи да бъдат отменени полетите до 10:00 ч. (09:00 ч. българско време)“, каза говорителят, като добави, че не може да каже кога ще бъдат възобновени. 
Най-големият железопътен оператор в Обединеното кралство предупреди за възможни отмени на влакове поради проблеми с информационните технологии. Снимки, публикувани в интернет, показаха големи опашки, образувани на летището в Сидни, Австралия. 
„В момента полетите пристигат и заминават, но е възможно да има известни закъснения през цялата вечер“, заяви говорител на летището в Сидни.
„Активирахме плановете си за действие при извънредни ситуации с нашите партньори от авиокомпаниите и изпратихме допълнителен персонал на терминалите, за да окажем помощ на пътниците“, добави служителят на летището. 
Федералната авиационна администрация (ФАА) на САЩ съобщи, че най-големите американски въздушни превозвачи, включително Delta, United и American Airlines, са преустановили всички полети на 19 юли поради проблем с комуникацията.
За проблеми съобщиха летището в Амстердам и три индийски летища.
На всички летища в Испания се наблюдават „смущения“, причинени от прекъсването на информационните технологии, което засегна няколко компании по света на 19 юли, съобщи летищният оператор Aena.
„Поради инцидент в IT системата настъпват смущения в системите на Aena и в мрежите на летищата в Испания, които могат да доведат до закъснения“, съобщи операторът на X.
„Този глобален технически инцидент засяга главно резервациите и информацията за пътниците“, добави компанията, като заяви, че някои операции продължават благодарение на „ръчни системи“.
„Продължаваме да работим с всички засегнати страни, за да отстраним този проблем възможно най-скоро“, добави Aena. 
„Всички полети, независимо от дестинацията, бяха преустановени поради проблеми с комуникацията“, заяви ФАА в съобщение до авиокомпаниите.
Sky News в Обединеното кралство съобщи, че сривът е прекратил сутрешните новинарски емисии, а австралийската телевизия ABC също съобщи за голям „срив“.
Някои терминали за самообслужване в една от най-големите австралийски вериги супермаркети бяха изведени от строя, като показваха сини съобщения за грешка. 
Новозеландските медии съобщиха, че банки и компютърни системи в парламента на страната съобщават за проблеми. 
Австралийската телекомуникационна компания Telstra предположи, че прекъсванията са причинени от „глобални проблеми“, които засягат софтуера, предоставен от Microsoft и компанията за киберсигурност CrowdStrike.
От Microsoft заявиха, че предприемат „действия за смекчаване на последиците“ в отговор на проблемите с услугите.
Не е ясно дали те са свързани с глобалните прекъсвания.
„В нашите услуги все още се наблюдават непрекъснати подобрения, докато ние продължаваме да предприемаме действия за смекчаване на последиците“, заяви компанията в публикация в социалната мрежа X.

БГНЕС 

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации