19.8 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, септември 20, 2024

Змии плъзнаха в район „Аспарухово“

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Мъж намери пепелянка в двора си. Опасното влечуго се е спотайвало в краставиците на двора, а миг невнимание е можело да доведе до рискова ситуация. Змията е видяна в местността „Боровец“, а мъжът предупреди своите съседи да бъдат особено внимателни по двора.

„Котки в Боровец почти не останаха – изтровиха ги!“ коментира жена. 

Пепелянката достига дължина до 50 – 70 cm, изключително рядко над 100 cm. Максималната дължина на женските е по-малка, отколкото на мъжките, макар че средният им размер е по-голям. 

Главата е с триъгълна форма и е покрита с малки неравномерно разположени люспи. На върха на предносните щитчета има специфичен израстък („рогче“), по което много лесно се разпознава. 

В миналото, когато много хора са ходели боси, смъртните случаи след ухапване са били относително чести. Българската популация на пепелянката се смята за не особено отровна. Отстъпва вероятно единствено на усойницата по токсичност, но обикновено инжектира по-голямо количество отрова.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации