21.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, септември 27, 2024

Погват родните пазари: Сериозни глоби се точат!

Най-четени

Още публикации

До 10 хил. лв. може да стигне глобата, ако пазарите са мръсни и вони от разлагащи се продукти.

Това предвиждат новите текстове в проектозакона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на земеделието и храните и всеки може да каже мнението си до 10 юли.

За хигиената по фермерските пазари глобите са от 500 лв. до 1500 лв., но при по-тежки провинения те могат да стигнат и 10 хил. лв., става ясно от текстовете. За чистотата персонално отговарят организаторите на пазарите, а контролът за първи път се възлага на кметовете и съответната администрация, която те назначават.

Така фермерските пазари вече са грижа на общините, които до този момент се чудеха какво да правят с тях. „За нас е важно, че със закон се уреждат правата и отговорностите и кой кой е“.

Това коментираха пред „Телеграф“ Тенчо Христов, един от организаторите на пазара пред Министерството на земеделието, и Николай Генов, организатор на Фермерския пазар на Римската стена в столицата. Каква е ситуацията в момента провери „Телеграф“ на три пазара в столицата, особено след десетки оплаквания на читатели, че по време на жегите на Женския пазар миризмата на вкиснато и разлагащи се продукти е била нетърпима.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации