21.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

петък, септември 27, 2024

Рамадан Аталай хвърли бомба: Доган нареди да не се подкрепя кабинета на ГЕРБ, има разрив с Пеевски

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

„Има предложение, директно разпореждане, от почетния председател, ПГ на ДПС да не подкрепя правителството“, каза той

Делян Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма и уволнява, отстранява хора, които са близки до Ахмед Доган“ – това заяви Рамадан Аталай в студиото на bTV.

Филиз Хюсменова, Айсел Руфад, Рамадан Аталай – това са имената на определяните като „знакови“ народни представители от ДПС – избрани на последните избори, но самостоятелно или с помощ от съпартийци, призовани да си тръгнат от партията заради лоши изборни резултати. През последната седмица множество структури на партията из цялата страна бяха пуснати отворени писма до почетния председател на ДПС Ахмед Доган относно премахнати ключови лица от ДПС. Рамадан Аталай е един от тях.

Според Аталай в момента той е определян като превратаджия. „Аз се питам кой е превратаджия, когато с натиск и сила се опитваш да промениш мнението на обществеността“, каза той.
Аталай цитира имейл, който почетният председател на ДПС е написал до Делян Пеевски. Той гласи „Според ситуацията ДПС трябва да има ясно изявени председатели, както за партията, така и за парламентарната група – Чакъров и Пеевски. Което значи съпредседатели в преговорния процес, общи решения с два подписа, евентуално коалиционно правителство. Всичко трябва да се легитимира, подкрепя с подпис на двамата съпредседатели“.
По думите му след този имейл Пеевски прекъсва контактите си с Доган.

„Отношенията между Доган и Пеевски са в разрив в момента. Позволих си да помоля Делян да се обади на Доган и да разберем за какво става въпрос“, каза Аталай.
„Има предложение, директно разпореждане, от почетния председател (Ахмед Доган – б.р.), ПГ на ДПС да не подкрепя правителството“, каза Аталай.

„Убеден съм, че колегите от ПГ няма да пристъпят аргументите и предложението на визионера“, каза Аталай.
„Ако Делян има уважение към Доган, би трябвало да се съобрази с всички аргументи“, смята Аталай.
Аталай обясни, че притесненията на Ахмед Доган са, че оперативните органи на ДПС не функционират и се взимат еднолични решения.
„Аз не съм дошъл да се защитавам. Това не е моят спор, това е спор между Делян и нашите избиратели и структури. Аз вярвам в структурите – те ще намерят сили, както са намирали сили и през годините“, каза Аталай.

Той каза още, че депутатите от ДПС „подписвайки празни листа, отстраняват с тези подписи Айсел Руфат и други народни представители“. Аталай допълни, че в Кърджали натискът е особено силен – и върху бизнеса, и върху структурите.

Дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай повдигна част от завесата, обгърнала партията в последните седмици. Той обяви, че настоящият съпредседател на политическата сила Делян Пеевски „уволнява“ хора от партията без знанието на почетния председател Ахмед Доган. По думите му Пеевски използва ДПС като лична фирма, за да отстранява близки до Доган хора.

„В момента отношенията между двамата са в разрив“, уточни Аталай.

Той подчерта, че всичко това се дължи на действията на Пеевски в седмиците след изборите на 9 юни. Първо на 21 юни след акция на антикорупционната комисия във Варна беше задържан бившият областен председател на местната организация на ДПС Сали Табаков. Арестът му бе последван на 25 юни от оставката като депутат на сочената като близка до него и Доган Филиз Хюсменова. Нейният аргумент беше слабото представяне на партията във Варна.

На 26 юни от парламентарната група на ДПС бе изключена и Айсел Руфад, а едновременно с това тя бе свалена и от поста на областен координатор на движението в Шумен. Като официална причина също бяха посочени „лошите изборни резултати на ДПС“ в областта и в Турция. На 28 юни вечерта се разбра, че областната структура на ДПС в Пловдив е свалила доверието си от Рамадан Аталай. Мотивът им отново е свързан с изборните резултати.

Нищо не е съгласувано с Доган

„Лансираната идея, че всичко това е съгласувано с Ахмед Доган не е вярно. Имам позволението да го кажа, след като съм разговарял лично с почетния председател. Спорът между мен и Делян не е спор с Делян, а принципен спор как и по какъв начин да се управлява партията“, добави Аталай.

Той намекна, че отношенията между Доган и Пеевски са до такава степен обтегнати, че се е наложило на почетния председател на ДПС да изпрати имейл на сегашния лидер на партията. В него той е подчертал, че каквито и решение да взима политическата сила, те трябва да бъдат заверени с подписите на двамата съпредседатели – Пеевски и Джевдет Чакъров.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации