18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание

Най-четени

Още публикации

Снимка: Будна Варна

Със 131 гласа „за“, 66 „против“ и 39 „въздържал се“ парламентът избра народния представител от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание.

Кандидатурата на Рая Назарян беше представена в пленарна зала от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, която посочи, че Рая Назарян е завършила Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, а по-късно в София се дипломира със специалност „магистър по право“. Тя притежава 14 години юридически стаж, 12 от които като адвокат към Софийска адвокатска колегия, подчерта Теменужка Петкова.

Рая Назарян е избирана за народен представител в 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание от София, припомни Теменужка Петкова. Тя посочи, че в 48-ото Народно събрание Рая Назарян е заместник-председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията, както и член на Комисията по правни въпроси, а в 49-ото Народно събрание е била председател на Комисията за превенция и противодействие на корупцията. Рая Назарян притежава високи професионални и нравствени качества, работата й в 48-ото и в 49-ото Народно събрание по безспорен начин показа нейната висока юридическа експертиза, способността й да е диалогична и да работи в екип, заяви Теменужка Петкова. Безспорен е нейният принос за конструктивния диалог и намирането на решения с всички парламентарни групи в българския парламент, добави тя.

В изказването си непосредствено след избирането й за председател на 50-ото Народно събрание Рая Назарян заяви, че с днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Рая Назарян отбеляза, че Народното събрание, независимо от степента на обществено доверие, е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Затова и наша обща отговорност, на всеки един народен представител, е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност, сигурност и справедливост, заяви Рая Назарян.

Независимо от политическите си различия всички ние носим отговорност за качеството на политическите дебати и за актовете на Народното събрание, които трябва да съответстват на общоприетите разбирания за авторитет и достойнство, подчерта председателят на парламента. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия именно в тази посока и ще се придържа към тези принципи, допълни тя.

Рая Назарян посочи, че депутатите могат да разчитат от нейна страна на диалогичност, на справедливост, на равнопоставеност и на безусловно спазване на Конституцията, законите и на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. 

За заместник-председател на парламента от ГЕРБ-СДС беше избрана Росица Кирова, от ДПС – Йордан Цонев, от „Продължаваме промяната-Демократична България“ – Атанас Атанасов, от „Възраждане“ – Цончо Ганев, от „БСП за България“ – Драгомир Стойнев, от „Има такъв народ“ – Андрей Чорбанов, от „Величие“ – Виктория Василева.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации