18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

Анализ: Тихата кампания

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Кампанията за предсрочните избори в България на 9 юни приключи, остана само вота тази неделя, да покаже българина за кои партии, ще гласува и ще ги прати в 50-ото народно събрание на Република България. Последните 30 дни могат да се коментират с две думи „Тихата кампания“, като през тях се усети не само изморените гласоподаватели, ами и всички кандидати и свързани с политическите партии.

Започваме с коалицията, която е считана за първа политическа сила от социологическите проучвания, а именно ГЕРБ-СДС. Кампания която си личеше отстрани, да не се дърпа дявола за опашката, че те са първи и ако предприемат нещо, могат само да сгрешат. От няколко години и няколко поредни избори си пролича, че твърдият електорат на ГЕРБ-СДС е около 25% от избирателите и не мърда ни на долу, ни на горе. Коалицията продължава да се радва на голямо доверие, което не е правено от никоя партия или коалиция от началото на демокрацията.

Продължаваме с коалиция ПП-ДБ, които на пук на всичките скандали, успяват да задържат втората позиция според социологическите проучвания. Кампания която показа, че искат да са с народа, а сега народа, ще покаже дали иска да бъде с тях. Профила на голяма част от избирателите на ПП-ДБ е, млади, висшисти, който не харесват Русия и не искат повече комунизма в България.

На тези избори, ще си проличи дали ПП „Възраждане“ са израснали или слабият патриотичен вот на другите партии, ги тласка на горе. Пропагандата е в основата и на тази кампания на партията. Профила на гласуващите за партията е един и същи за пореден път, човек, който не вярва на системата и е смачкан от нея и не вижда бляскаво бъдеще на България.

ДПС е като най-прочетената книга от всички партии, като за тях е важно да са трета или четвърта политическа сила. Те си имат твърд електорат, който не изневерява на партията. От ДПС за пореден път наблегнаха на малките общини, където са най-силни.

Падението на БСП и Корнелия Нинова се вижда, но май само избирателите на партията, не могат да го разберат, не че са много, но са ясни. Броя депутати които ще вкара столетницата, се очертава да е най-малкият в цялата история на партията. През кампанията трудно посланията достигаха до хората.

Последната партия, която е считано че ще мине 4% е ИТН. Една вълна от хора, ще продължи да гласува за партията на Слави Трифонов и няма да чувства умора. Обещанията бяха точни и ясни, остава да разберем дали ще бъдат спазени. Гласуващите за ИТН на голям процент са млади хора на възраст до 25 години.

Изборите минават и си заминават, хората които са избрани за народни представители трябва да останат в историята, затова, работете за народа и забравете политическите си пристрастия.

Анализ: Калоян Георгиев

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации