12.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, октомври 22, 2024

Осъдиха Доналд Тръмп

Най-четени

Още публикации

Съдебно жури от Манхатън призна Доналд Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения за фалшифициране на бизнес записи в неговия наказателен процес за тайни пари, безпрецедентна и историческа присъда, която го прави първият бивш президент в историята на САЩ, осъден за престъпление.

Съдия Хуан Мърчан насрочи изслушване за присъдата за 11 юли. Присъдата на Тръмп зависи от съдията и може да включва затвор или пробация. Прокурорите обвиниха Тръмп в участие в незаконен заговор за подкопаване на почтеността на президентските избори през 2016 г. и в незаконен план за потискане на негативна информация, който включваше укриване на тайно парично плащане на звезда от филми за възрастни.

Присъда за престъпление срещу бивш президент или партиен фаворит е безпрецедентна, но Тръмп, който е предполагаемият кандидат на Републиканската партия за 2024 г., все още може да се кандидатира за поста .

Тръмп нарече решението на съдебните заседатели „позор“ и каза, че „истинската присъда“ ще дойде по време на президентските избори на 5 ноември. Президентът Джо Байдън каза в социалните медии, че неговият съперник през 2024 г. може да бъде победен само в урните.

Може ли Тръмп да бъде избран за президент?

Нищо в конституцията на САЩ не забранява на осъден престъпник да се кандидатира за най-високия пост в нацията, твърди професорът по право в Калифорнийския университет в Лос Анджелис Ричард Л. Хасен.

„Конституцията съдържа само ограничени квалификации за кандидатстване за длъжност (да си на най-малко 35 години, да си роден гражданин и поне 14 години да си жител на САЩ)“, продължи Хасен.

Ще струва ли присъдата на Тръмп правото му да гласува?

Тръмп е жител на Флорида. Що се отнася до току-що произнесената присъда за виновен в Манхатън, правото на Тръмп да гласува във Флорида на изборите през ноември ще зависи от това дали е осъден на затвор и дали е приключил да излежава тази присъда до изборите.

Забраните за гласуване във Флорида за престъпници се отнасят за хора с присъди извън щата. Въпреки това, ако присъдата на жител на Флорида е извън щата, Флорида се подчинява на законите на този щат за това как престъпникът може да си възвърне правото на глас.

Източник: moreto.net

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации