18.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

Евакуация заради изригнал вулкан в Исландия (видео)

Най-четени

Още публикации

Вулкан в югозападна Исландия изригна в сряда, показва видео на живо от района, което го прави петото огнище от декември.

Новото изригване се случи, когато друго изригване на полуостров Рейкянес наскоро приключи след изхвърляне на фонтани от разтопена скала в продължение на почти осем седмици.

Властите предупредиха за риск от подновяване на вулканичната активност в района южно от столицата Рейкявик, тъй като проучванията показаха, че магма се е натрупала под земята.

Огненият спектакъл подчертава предизвикателствата, пред които е изправена островната държава с население от почти 400 000 души, тъй като учените предупредиха, че изригванията могат да се случват отново и отново в Рейкянес в продължение на десетилетия или дори векове.

Изригването беше осмото на полуострова, където живеят около 30 000 души, от 2021 г. насам, когато геоложки системи, които са били в латентно състояние в продължение на около 800 години, отново се активираха.

Предишни инциденти прекъснаха централното отопление, затвориха ключови пътища и дори разрушиха няколко къщи в рибарския град Гриндавик, където оттогава се върнаха само няколко жители.

В опит да се предотвратят по-нататъшни щети са изградени бариери, създадени от човека, за да насочат лавата далеч от инфраструктурата, включително геотермалната електроцентрала Svartsengi, външния спа център Blue Lagoon и Grindavik.

Исландците често наричат ​​страната си „Земя на огън и лед“ в знак на почит към неземния й пейзаж, изкован от ледници и вулкани, който е разположен между Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи, което го прави сеизмично огнище.

Докато изригване през 2010 г. в различна част на Исландия спря около 100 000 международни полета поради огромни облаци пепел, Рейкянес обикновено е дом на огнища на пукнатини, които не достигат до стратосферата.

Видео и кадър: sky news

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации