19.6 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

Единственото животно, което никой не може да дресира: Повечето от вас го имат у дома

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Повечето от нас имат домашен любимец у дома, било то куче или котка. Но въпреки че и двете са сладки, едно от тях е единственото животно, което никой не може да дресира, дори ако повечето от вас го имат у дома.

Защо котката е единственото животно, което никой не може да дресира?
Докато кучето вярва, че господарят му е бог и че му осигурява всичко необходимо, котката вярва, че е бог и че има господар за всичко, от което се нуждае. „Донеси топката“, „дай ми лапата си“, „тичай към мен“. Такива команди не подхождат на котешката природа, защото, за разлика от кучетата те не са животни, които следват водач.

Единственото животно, което никой не може да тренира. Повечето от вас го имат в къщата си
Котките са териториални хищници по природа и всяка котка е различна в степента, в която приема поведенчески модели. Но според експертите има някои навици, които могат да се научат, чрез обучение. Те могат да бъдат обучени да използват кутията за отпадъци, да не драскат мебелите, да отговарят на името си, да не се катерят по определени мебели.

В някои случаи те дори могат да бъдат научени да правят малки трикове, като да донесат топка или да ви подадат лапа, казват експерти. Но все пак мнозина се чудят защо котката е единственото животно, което никой не може да дресира?

Повечето от нася я имат у дома, но не могат да я тренират
На първо място, собствениците на тези домашни любимци трябва да разберат едно нещо, кучетата и котките са два много различни вида. Техните мозъци са различни и са се приспособили да съжителстват с хората по различно време.

Кучето е първото опитомено животно преди около 16 000 години, докато връзката на човека с котката датира от около 5 000 години.

Специалистите казват също, че поведението на кучетата също е по-обществено от това на котките, които са по-малко общителни, по-независими и не се радват на обучение, въпреки че са способни да учат. „Не реагират добре на наказания или негативно поведение от страна на стопанина си“, обръщат внимание специалисти.

В същата степен е необходимо да се напомни, че и кучетата, и котките са уникални. Всеки от двата вида има своите особености, които ги правят повече или по-малко обичлив, повече или по-малко независим.

Въпреки че не са общителни, котките избират дома си, кой да им е майка, кой да е шеф, кого да не безпокоят и с кого да играят.

Какво мотивира котките да се обучават?
Според тези, които изучават тези породи животни, храната е чудесен мотиватор за кучето да направи нещо, което собственикът му иска, но това не е така при котките.

„Повечето кучета ще положат големи усилия за хапка храна“.
По своята същност обаче котките обикновено не се наслаждават на големи количества храна и често не харесват храна, която никога преди не са опитвали“, казват ветеринари, специализирани в поведенческата медицина.

Друг котешки проблем, според същите лекари е, че котките са склонни да бъдат по-активни вечер и през нощта, така че може да е трудно да накарате котка да направи нещо първо сутрин.

В тази връзка препоръката на специалистите е, че при котките е добре да се откажете от очакванията като да ги накарате да ви подадат лапа или да ги помолите да донесат предмети.

Обонянието може да направи котката единственото дресируемо животно
Котките са много обонятелни животни и като използвате обонянието им, можете да ги накарате да развият определени поведенчески навици. Например котките по мебелите са класически проблем, който има тенденция да създава напрежение в дома. Котките обичат да бъдат на високи места, където задоволяват хищническата си природа и контролират територията си и в този смисъл специалистите казват, че:

„Ако искате да им попречите да правят това, можете да поставите рафт за котки на това място, така че те да се катерят там, вместо да се катерят по мебелите“, предлагат експертите.

Противно на общоприетото схващане, котките не използват мебели, за да точат ноктите си, а вместо това маркират територията си с обонятелни феромони в лапите си и също така търкат бузите си в предмети, за да постигнат същия ефект, казват ветеринарите.

Също така, визуалният белег на драскотината вече сам по себе си е териториален сигнал сред котките и в тази ситуация:

„Поставете стъргало там, за да могат да продължат да задоволяват този инстинкт на мястото, което са избрали, или използвайте феромони, за да избегнете териториално маркиране“, препоръчват лекарите.

Най-честата грешка, която хората правят с котките, когато се опитват да затвърдят определено поведение или да избегнат други е избирането на много сложни стълбове за драскане. И, разбира се не поставянето им на правилното място в къщата, което трябва да бъде избраното място от котките, за да могат да контролират своите територия и я маркират визуално.

Що се отнася до мъмренето, крещенето или наказването на котки с неприятни стимули, като пръскане с вода върху тях, това само предизвиква страх и стрес у животното, което в крайна сметка може да си го върне по един или друг начин на собственика.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации