17.1 C
Варна

Новини от Варна и региона

неделя, октомври 13, 2024

Топ 10 на дестинации и забележителности в Хърватия, които трябва да посетите

Най-четени

Още публикации

Топ 10 на дестинации и забележителности в Хърватия. Какво трябва да посетите тук.

Топ 10 на дестинации и забележителности в Хърватия. Какво трябва да посетите тук

Дубровник
Дубровник е основан през 7 век, но опожарен до основи през 17 век. Намира се в южната част на страната и е заобиколен от три островчета от архипелага Елафити. Това са Лопуд, Локрум и Колочеп. След пожар градът е възстановен, а архитектурата, на която е заложено е в бароков стил. Дубровник е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и изглежда като огромен музей. Паметниците на културата включват двореца на ректора, градските стени, Lovrijenac, колоната на Орландо и др.

Хвар
Той е четвъртият по големина хърватски остров в Адриатическо море, разположен в южната част на Далматинските острови.
Хвар се намира до Стариград и Йелса. Град Хвар има богато културно наследство и множество паметници. Това е и причината младите хора да избират този град за своя дестинация за забавление. Крепостта Фортика, катедралата на Хвар, театърът на Хвар, Францисканският манастир и Бенедиктинският манастир са най-важните дестинации.

Опатия
Опатия се намира близо до Риека, само на час път с кола от известните градове на Истрия Пола, Ровин и Пореч. Това е една от перлите на Адриатика. В града можете да намерите паметници на културата, алеи и паркове. Опатия е една от най-луксозните уелнес дестинации в държавата Хърватия.

Пореч
Истрия е полуостров в западната крайна част на Балканския полуостров. Той е разположен основно на територията на Хърватия и частично в Италия и Словения.
На него град Пореч се намира на западния бряг на полуострова и по Адриатическото крайбрежие на Хърватия. Той е най-големият град в Истрия, чиято територия включва Барбан Лижнян и Воднян. Арената в Пореч е била основното парти място на древните римляни. Сега тя е домакин на множество концерти, фестивали и други културно-артистични събития.

Загреб
Загреб е в центъра на страната. Оттук само за няколко часа можете да стигнете до Славония, където да посетите Осиек и Славонски Брод. Във Вараждинске, Тухелске и курорта Свети Мартин можете да намерите спа центрове, където можете да релаксирате. Предложенията за туристите не свършват до тук. Също така имате възможност да отидете до Риека, за да поплувате в Адриатическо море.

Сплит
Град Сплит е вторият по големина в Хърватия. Намира се в подножието на хълма Марян, близо до Трогир и Омиш. В Сплит можете да намерите двореца на Диоклециан, който е под закрилата на ЮНЕСКО за световно наследство, катедралата Св. Дуймо, статуята на Гргур Нински, Храмът на Юпитер и Прокуративът.

Корчула
Корчула е известна не само с това, че е родното място на великия венециански мореплавател, но и със своите вина, носители на световни награди. Ако стигнете до тук, трябва да посетите центъра му, който скоро ще бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Остров Млет
Намира се близо до Дубровник, Пелешац и Корчула. Местата със странни имена на острова са: Okuklje, Prozura, Sobra, Rop или Babina Kuca. Те са и дом на прекрасни гори. Това е едно от най-красивите места, на които трябва да отидете.

Башка
Башка се намира на остров Крък. Става известен благодарение на църквата Св. Луция от Юрандвор. Мястото е специално, защото тук е открита Басканската плоча (плоча от Башка). Това е най-старото писание, в което се споменава думата хърватски.

Задар
Той е само на няколко часа път с кола от Загреб и Риека. Близо е до Сплит, най-натовареният град в Далмация.

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации