12.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

сряда, октомври 23, 2024

Германия обвини Путин в целенасочен терор срещу цивилните в Украйна

Най-четени

Още публикации

колаж: Будна Варна

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок обвини руския президент Владимир Путин в целенасочен терор срещу инфраструктурата и цивилното население на Украйна, предаде ДПА.

„Фактът, че този терор срещу инфраструктурата продължава след зимата, е показателен за това, че руският президент иска да унищожи страната, иска да унищожи живота на хората тук“, каза тя на посещение в една от най-големите енергоцентрали в Украйна. 

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко е уведомил германската министърка за състоянието на унищожената миналия месец електроцентрала, допълва агенцията.

Галушченко заяви, че Русия е изстреляла общо 11 ракети, от които само 6 са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, тъй като тя не е разполагала с повече противовъздушни ракети. 

С оглед на недостига на средства за защита на въздушното пространство, германската министърка се обърна към международните партньори и изтъкна нуждата от засилена противовъздушна отбрана, която да защитава не само големите градове, но и инфраструктурата на Украйна.

„Дори в топлите пролетни дни електрозахранването в Украйна трябваше да бъде ограничено, тъй като основни топлоелектрически централи са били поразени при насочени срещу тях нападения“, допълни Бербок.

Германската външна министърка Аналена Бербок пристигна тази сутрин на посещение в Киев, което не беше обявено предварително поради съображения за сигурност. Това е седмото пътуване на Бербок в Украйна, откакто руските сили нахлуха на украинска територия през февруари 2022 г.

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации