12.7 C
Варна

Новини от Варна и региона

вторник, октомври 22, 2024

ВМС унищожиха морска мина край Варна

Най-четени

Още публикации

Днес, 14 май, по време на учебно плаване, екипажът на моторен катер с бордови номер 221 забелязва миноподобен обект във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере.

След получаване на сигнала, по указания на командира на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов, екипажът на минен ловец „Струма“ е задействан със задача да разузнае миноподобния обект.

На място военните моряци класифицират обекта като котвена мина, тип КПМ, с елипсовидна форма и четири рога. Мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минния ловец. 

При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност.

Последният сигнал за морска мина е бил преди по-малко от два месеца, когато ВМС унищожи петата поред плаваща мина. До момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

Предстои и скоро да започне дейност общата противоминна група на България, Румъния и Турция. 

От Военноморските сили (ВМС) заявяват, че имат готовност за противоминни действия, като целта е да се осигури безопасно корабоплаване в българските морски пространства.

Снимка: ВМС

Реклама
spot_img

Изпращайте своите сигнали на [email protected]

Реклама
spot_img
Будна Варна вече е в любимите Ви приложения!

Можете да следите новините на Будна Варна в своето любимо приложение! Бъдете информирани за най-важните събития от Варна и региона!

Абонирайте се за нашите канали във Вайбър и Телеграм:

Реклама
spot_img

Последни публикации